Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания и технологии

...
Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания и технологии
Коментари Харесай

Българска технология измерва радиацията на Международната космическа станция

Приборът Liulin-SET, създаден в Института за галактически проучвания и технологии на Българската академия на науките (БАН) ще полети в космоса на 19 февруари, оповестяват от пресцентъра на Българска академия на науките.

Ръководител на колектива, създал прибора, е проф. Цветан Дачев. Членове са учените доцент доктор Митьо Митев, гл. ас. Борислав Томов, гл. ас. Юрий Матвийчук и инж. Пламен Димитров от секцията " Слънчево-земна физика ". Това е 23-етият уред, създаден в секцията, който ще работи в космоса.

Приборът е основан по поръчка на американската компания " Технологии за галактическото пространство " (Space Environment Technology, Pacific Palisades, CA, USA) и е част от модула ARMAS (Automated Radiation Measurements for Aerospace Safety).



След сполучливи тествания е квалифициран за изстрелване към Международната галактическа станция (МКС).

Модулът ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще мерят по едно и също време дозата галактическа радиация на Японския пробен модул, който е част от японския сегмент на МКС. След интервал от шест месеца до една година ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще бъдат върнати на Земята за разбор на насъбраните данни. Дозата галактическа радиация е основен параметър за здравето на космонавтите и астронавтите на борда на МКС.



Изстрелването на ARMAS е планувано за 19 февруари т.г. и ще се реализира с ракетата на компанията Northrop Grumman - Antares от галактическата площадка на НАСА на източния бряг, на щата Вирджиния, Съединени американски щати.

Репортаж от изстрелването на ракетата ще се предава онлайн по малкия екран на НАСА, на адреса - http://www.nasa.gov/nasatv и на https://www.nasa.gov/wallops/2022/feature/watch-the-february-antares-launch-to-the-international-space-station-from-nasa-wallops.

До края на 2022 година се чака още два прибора, създадени в секцията " Слънчево-земна физика ", да бъдат изведени в космоса. Единият ще е приборът Liulin-ML, който ще полети към Марс през септември т.г.

Очаква се през март 2023 година той да кацне на повърхността на Марс и с намиращия се в орбита към Марс уред Liulin-MО да осъществят взаимни проучвания, непровеждани от никого до момента.



Другият уред е Liulin-CNR-VG, който ще полети в задача до 86 километра височина с италиански откриватели на някой от новите ракетоплани на компанията Virgin Galactic, осведомят от Българска академия на науките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР