При значително по-слаба мобилизация и активност избирателите на ДПС са

...
При значително по-слаба мобилизация и активност избирателите на ДПС са
Коментари Харесай

Гласуването на ДПС на балотажа за президент: поръчение или липса на интерес

При доста по-слаба готовност и интензивност гласоподавателите на Движение за права и свободи са предпочели подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков пред кандидата за втори мандат Румен Радев на балотажа за президент в неделя, въпреки и да има дали своят вот за сегашния държавен глава. Ректорът на Софийския университет печели изборите в Турция и Кърджали, само че съперникът му е пръв в останалите смесени региони, както и измежду ромския етнос - това демонстрират данните на Централната изборна комисия и анализите на социолозите в деня след вота, който означи най-ниската изборна интензивност на избори в България.

В последната година Движение за права и свободи обвиняваше неведнъж Румен Радев в опити да разделя и опълчва разнообразни групи жители и в жестоко тъпчене на конституцията, заради което искаше оставката му. Преди балотажа обаче не прикани непосредствено гласоподавателите си да гласоподават за проф. Анастас Герджиков, а единствено - да е обединител на нацията, да е стожер на главния закон и да дава поле за единодушия в рецесии и обикновено време.

Според окончателните резултати Румен Радев печели изборите с 1 539 650 гласа, или 66.72% от гласувалите, а проф. Анастас Герджиков получава 733 791 гласа, или 31.80%.

Какво демонстрират данните

В България проф. Анастас Герджиков печели единствено в една област в страната - в така наречен бастион на Движение за права и свободи - Кърджали, където изборната интензивност е доста ниска (12.97% по публични данни на Централната изборна комисия към 16.00 часа на 21 ноември). По дефинитивни данни в Кърджали ректорът на Софийския университет печели 63.15% от вота, или 30 008 гласа, а актуалният президент - едвам 35.27%, или 16 763 гласа.

В Разград, където Движение за права и свободи също е мощна, има паритет - за Румен Радев са дали своят вот 49.37%, или 15 551 души, а за Анастас Герджиков - 48.94%, или 15 418 души. В други три региона, където има етнически турци, печели Румен Радев - в Търговище с 55.96%, в Хасково - с 71.35%, и в Силистра - с 60.20%.

Победител при гласуването в чужбина е Румен Радев с 66.97% от гласовете, или тъкмо 86 956, до момента в който проф. Анастас Герджиков има 31.28% поддръжка, или 40 616. Ректорът на Софийския университет обаче печели където интензивността беше доста по-ниска спрямо вота 2 в 1 на 14 ноември, когато гласоподавателите на Движение за права и свободи бяха мобилизирани да гласоподават за партията и кандидат-президента Мустафа Карадайъ. На 21 ноември там за Герджиков са дали своят вот 22 383 души, а за Румен Радев - едвам 1860. Ректорът на Софийския университет побеждава и в Мароко, където има 16 гласа, а актуалният президент - 12.

Нито проведено, нито монолитно

И съгласно данните на " Алфа Рисърч ", и съгласно тези на " Галъп " гласоподавателите на Движение за права и свободи всеобщо са дали своят вот за проф. Анастас Герджиков - по данни на първата организация става въпрос за 63% от гласоподавателите на придвижването, а по данни на втората - за 69%. За Румен Радев са дали своят вот 35% от тях (по данни на " Алфа Рисърч " ) или 28% от тях (по данни на " Галъп " ). Според разбора на " Галъп " мобилизацията при Движение за права и свободи в този момент е към 6% в страната при към два пъти по-висок дял предходната седмица. По данни на същата организация 72% от подкрепилите Мустафа Карадайъ на първи тур са дали своят вот за Герджиков на втори, а за Радев - единствено 24%.

Според данните на " Алфа Рисърч " 59% от представителите на турския етнос, които са дали своят вот на балотажа, са предпочели ректора на Софийския университет, а 38% - сегашния президент. Тенденцията е противоположната - 72% от гласувалите самоопределили се за негови представители са предпочели Румен Радев, а едвам 28% - проф. Анастас Герджиков (67% към 28% по данни на " Галъп " ).

" От тези данни за Движение за права и свободи нито можем да кажем, че проведено излезе да гласоподава, нито че монолитно застана зад един от двамата претенденти ", разяснява в нощта след балотажа пред Българска национална телевизия шефът на " Алфа Рисърч " Геновева Петрова.

Поръчение или липса на интерес

Пред " Дневник " сътрудника й Боряна Димитрова сподели, че упованията за свръхмобилизация на електората на Движение за права и свободи не са се оправдали, само че е в традициите на придвижването да заема амбивалентна позиция - да дава поръчки за поддръжка, без да назове кого поддържа, само че и да играе и със поръчката, и с интензивността. " Сред електората на Движение за права и свободи имаме едно не толкоз единомислещо решение по какъв начин да се гласоподава (63% за Герджиков към 35% за Радев), което демонстрира, че на разнообразни места може би е протекла друга готовност ", разяснява още Димитрова. По думите й от българска страна е имало опит за опълчване дали поради страховете от готовност в Турция, дали в опит да се вдигне изборната интензивност в страната, само че е спрян в точния момент.

Политологът и изпълнителен шеф на " Галъп " Първан Симеонов разяснява пред " Дневник ", че електоратът на Движение за права и свободи всеобщо е дал своя вот за Анастас Герджиков, тъй като такова е било партийното предписание, само че има и негови представители, които са дали своят вот за Румен Радев, защото редовият депесар е човек от малко обитаемо място, има по-ниски приходи и е почитател на облици като сегашния президент.

" Движение за права и свободи с половин уста поддържаше Герджиков. Движението не изигра роля и нямаше по какъв начин да изиграе, въпреки че бяха споделили, че ще създадат всичко допустимо да не стане Радев президент. Мантрата, че президент не може да бъде определен без поддръжката на Движение за права и свободи, не е вярна ", разяснява пред БНР социологът от " Галъп " Живко Георгиев.

И съгласно Юрий Асланов от " Афис " е мит, че Движение за права и свободи избира президент на България, като за последно това се е случило през 2001 година при избора на Георги Първанов. " Няма нищо неповторимо. Движение за права и свободи не се интересува толкоз от президентските избори, колкото от парламентарните. А съгласно посланието на водачите част от електората излезе и гласоподава най-вече за проф. Анастас Герджиков ", сподели социологът пред " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР