При засилен интерес протича традиционната скринингова кампания на Часовете са

...
При засилен интерес протича традиционната скринингова кампания на Часовете са
Коментари Харесай

Последни дни на записвания в пролетната кампания за профилактика на остеопороза във Варна | Тревожна статистика: след 2 години на ограничителни мерки, половината от пациентите са с намалена костна плътност. Има ли връзка локдаунът със случаите на остеопор

При засилен интерес протича обичайна скринингова акция на Часовете са резервирани за няколко седмици напред, само че от екипа на Центъра дават обещание, че няма да върнат никого и всеки, който се обади до края на март, ще се употребява от преференциалните цени за проучване , макар че същото ще бъде осъществено през април.

Здравните експерти регистрират доста тревожна наклонност. От до момента изследваните близо 250 пациенти, съвсем половината са с понижен костна компактност (остеопения) и едвам 22% са с естествени индикатори . Отклонението от междинните равнища е значително и се свързва с повсеместните ограничения за битка с Ковид пандемията. Темата разяснява шефа на – доктор Васил Василев :

Пандемията от Ковид има отношение към остеопорозата, въпреки и непряко. Мерките за ограничение на обществените контакти доведоха до по-ниски равнища на физическа интензивност, групови занимания, спорт и туризъм. Лоша вест за костите, защото измежду най-силните фактори на предварителна защита против остеопорозата са физическата интензивност и слънцето.

Към това следва да се добави и самоограничаването на хиляди хора от профилактични проучвания. Логиката е ясна – при изключителна обстановка, хората се лекуват само по неотложност. В това се крие най-коварният трик на остеопорозата. Тя протича без признаци и без болежка. Когато стане забележима е към този момент късно. Едва в този момент наподобява хората се връщат към естествените си привички и резултатите, които отчитаме през днешния ден, в действителност са отражение на двегодишно акумулиране на скрита заболеваемост.




Часове може да се резервират и онлайн на.

Според формалната статистика към 200 милиона души по света страдат от остеопороза. Заболяването се диагностицира и при двата пола, само че дамите са пет пъти по-склонни да го развият и по тази причина дамите се смятат за уязвима група, изключително след навършване на 40 годишна възраст. Ключов фактор за това е бързата загуба на костна маса след настъпването на менопаузата заради недостига при производството на хормона естроген.

Сред, огромна роля играе фамилната обремененост . При съществуване на майка или баба с остеопороза, профилактичните проучвания би трябвало да стартират още преди да е настъпила менопаузата. Счита се, че отрицателно въздействие оказват и небалансираното хранене, тютюнопушенето, несъразмерната приложимост на кафе и алкохол и обездвижването.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР