При защитеното с протести искане на синдикатите за поне десет

...
При защитеното с протести искане на синдикатите за поне десет
Коментари Харесай

Депутати предлагат ръст от 10 до 30% на заплатите в някои бюджетни сфери

При предпазеното с митинги искане на синдикатите за най-малко 10 на 100 нарастване на заплатите в публичния бранш, с цел да може покупателните благоприятни условия на работещите там едвам да стигнат тези, които са били допреди година-две, депутатите оферират растеж от 10 до тридесет на 100 на възнагражденията на работещите в някои бюджетни сфери. Това оказва се от обзор на постъпилите сред двете четения на проектозакона за бюджета за тази година 84 оферти, оповестени на интернет страницата на Народното събрание, огромна част от които са за нарастване на възнагражденията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ресорната парламентарна комисия ще разиска във вторник – 24 юли, на второ четене плана на бюджет за 2023 година

В края на юни 2022 година, когато бюджетната комисия трябваше да гледа на второ четене актуализацията на бюджета за предходната година, постъпиха близо 60 оферти. Тогава на комисията ѝ трябваха два дни, с цел да се съгласи с това приходите в бюджета за 2022 година да се усилят със 760 млн. лева

В последния вероятен ден за подаване на оферти сред първо и второ четене по проектобюджета за тази година – 19 юли, от КНСБ оповестиха, че импортираните оферти на депутатите надвишават даже настояванията на синдиката и към оня миг са били на стойност 321 млн. лв. при поискани от КНСБ 305 млн. лв.. Тези дни финансовият министър Асен Василев заключи, че има претенции в размер на към 300-400 милиона лв., които могат да бъдат преразпределени.

Разходите в плана на бюджет за тази година възлизат на 74 милиарда лв.. Исканите средства могат да се намерят, като се минимизират финансовите разноски и разноските за прехрана, считат от КНСБ. За всички оферти депутати са намерили и съответните източници от проектобюджета, от които разноските да бъдат преструктурирани и бюджетът да се вмести в планувания от държавното управление недостиг от три %.

От желаната от КНСБ сума 140 млн. лв. е за системата на Министерство на вътрешните работи, а 165 млн. лв. - за останалите недофинансирани съгласно синдиката браншове.

На над 150 млн.лева възлизат предложенията за нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи. Народните представители имат оферти за нарастване на заплатите в Спешната помощ, в организации към Министерството на земеделието, в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, Национален статистически институт, в областта на културата, в БНР.

Сред другите оферти са средствата за поддръжка за българските общности, организации и начинания на българите в чужбина, за отстояване на националната позиция на България по европейската интеграция на РСМ, одобрена с Решението на 47-ото Народно събрание от 24 юни 2022 година, за основаване и прехрана на механизъм за правна отбрана на българите в РСМ. Предлагат се и средства за поправки на улици, ВиК мрежи, язовири, учебни заведения, подслон за бездомни кучета.

Параметри на проектобюджета на Министерски съвет

Приходите, помощите и даренията по държавния бюджет са планувани в размер на 40 810,6 млн. лева, а разноските - 22 217,3 млн. лева, планува планът на бюджет на Министерския съвет. При представянето на плана на бюджет министърът на финансите Асен Василев акцентира, че той дава отговор на упованията на бизнеса и жителите и разрешава финансите на страната да останат устойчиви в границите на 3 % недостиг. Бюджетните взаимоотношения (трансфери)-нето са в размер на 22 566,9 млн. лева и са резултат от предоставени от държавния бюджет прехвърляния в размер на 22 580,3 млн. лева и от получени от държавния бюджет прехвърляния в размер на 13,4 млн. лева За 2023 година вноската в общия бюджет на Европейския съюз е в размер на 2 042,4 млн. лева Бюджетното салдо по държавния бюджет се предлага да бъде на недостиг от 6 016,0 млн. лева

 

И през 2023 година със законопроекта за държавния бюджет се дава опция на Народното събрание да утвърди разноски по централния бюджет за 2023 година, планувани за осъществяване на съответни политики в размер на 1 632,4 млн. лева в региона на науката, образованието, опазването на здравето, защитата, спорта и младежките действия, културата и изкуствата, външната политика и земеделието.

Заплати – Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на правосъдието

От „ ГЕРБ-СДС “ и Движение за права и свободи оферират нарастване на заплатите в системата на Министерство на вътрешните работи с 10 на 100, както и нарастване на добавки за работещите. Предложенията са на стойност общо 157,2 млн. лева

Предлаганото нарастване от 157 250 000 лева на средствата, планувани за съществени и спомагателни хонорари за Министерство на вътрешните работи и ДАНС, е в положение единствено отчасти да компенсира чиновниците в бранша на сигурността за положените от тях старания и на практика сериозното им обедняване, както и да покаже загрижеността на народните представители към възстановяване на изискванията за работа на чиновниците и повишение на тяхната мотивация, се показва в претекстовете.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират също 150 милиона лв. за увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 година
И от „ Възраждане “ оферират повече от 155 млн.лв. за Министерство на вътрешните работи, като концепцията е да се покачат заплатите на заетите чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи с 10 %. За нас е витално значимо посредством това в допълнение финансиране в общ размер на 155 381 600 лева да се обърне уместно внимание на насъбраните проблеми със заплащането в системата на Министерство на вътрешните работи, изключително с оглед справедливите претенции на личния състав за почтени заплати, които да обезпечат едно обикновено битие и с оглед предотвратяването на овакантяване на квалифицирани и опитни фрагменти поради ниско възнаграждение, показват вносителите на предлагането.
Според тях парите могат да бъдат обезпечени посредством преразпределение и усъвършенстване на разноските за бюджетни взаимоотношения в Министерство на регионалното развитие в проектобюджета на министерството за 2023г.

Предложението на „ Българска социалистическа партия за България “ е за спомагателни 140 милиона лв. за Министерство на вътрешните работи.

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират спомагателни разноски за 10 на 100 нарастване на заплатите на чиновниците Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) със сума 8 325 000 лева, както и спомагателни разноски за 10 на 100 нарастване на заплатите на чиновниците в Главна дирекция „ Охрана “ със сума 2 725 000 лева Заплатите в тези дирекции изостават от динамичността на инфлацията и икономическите връзки, показват вносителите.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България оферират за увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на правораздаването - за Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и за Главна дирекция „ Охрана “, считано от 1 август 2023 година - 26 000 000 лв..

От ГЕРБ оферират нарастване от 10 на 100 на главните месечни възнаграждения/заплати в Министерството на защитата. Необходими са 75 млн.лв., а предлагането обгръща и цивилните чиновници.

Заплати – земеделие

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират за нарастване на възнагражденията на личния състав в системата на Министерството на земеделието и храните - за Българска организация по сигурност на храните и Изпълнителна организация по горите, считано от 1 август 2023 година - 8 милиона лв..

От „ Българска социалистическа партия за България “ оферират нарастването на заплатите на личния състав най-малко в две основни структури - БАБХ и ИАГ. Предвиденото нарастване на приходите в тези структури е от 1 август 2023 год. Увеличението на приходите на личния състав с 8 млн. лв. е за сметка на понижението на бюджетираните средства за финансови разноски и от издръжката.

 

Допълнителни средства от 4 милиона и 400 хиляди лв. да бъдат ориентирани към второстепенния разпоредник с бюджетни средства „ Изпълнителна организация по горите “, с цел да се обезпечи 17 на 100, нарастване на заплатите на работещите в бранша. Увеличението с още 18 млн лв. ще разреши нарастването на заплатите с най-малко 15 на 100 на работещите в система на Министерството на земеделието включително ИА „ Борба с градушките ” и ИА Рибарство и аквакултури и БАБХ, където междинната работна заплата е 1000 - 1100 лева В ИАБГ над 700 ракетострелци не престават да получават малко над МРЗ за страната, показват от Българска социалистическа партия. От партията оферират и повече средства за Селскостопанска академия, защото заложеното в бюджета, съгласно вносителите, покрива единствено нарастването на минималната заплата.

ГЕРБ- Съюз на демократичните сили оферират нарастване на прехвърлянето за Селскостопанската академия, което цели да сътвори условия за увеличение на възнагражденията на личния състав в академията от 1 август 2023 година до равнището на минималните размери на университетските длъжности и използването на обща политика по отношение на Българска академия на науките, ССА и държавните висши учебни заведения. За нарастването на възнагражденията са нужни 7,2 млн. лева на годишна база, като надлежно за 5 месеца от актуалната година е препоръчано нарастване с 3 млн. лв.. От ГЕРБ-СДС оферират нарастването на заплатите на личния състав най-малко в две основни структури - БАБХ и ИАГ. Предвиденото нарастване на приходите в тези структури е от 1 август 2023 год. Увеличението на приходите на личния състав е с 8 млн. лв. и е за сметка на понижението на бюджетираните средства за финансови разноски и от издръжката.

От „ Възраждане “ оферират 22,4 млн. лв. за нарастване на трудовите хонорари с най-малко 15 на 100 на работещите и чиновниците от системите на Министерството, включително са Изпълнителна организация по горите, ИА „ Борба с градушките ”, ИА „ Рибарство и аквакултури ”, БАБХ, показват от „ Възраждане “ в претекстовете си. От партията оферират още спомагателни средства от 4,4 милиона лв. за Изпълнителната организация по горите за нарастване със 17 на 100 на заплатите в организацията.

Насочват се средства и за ИА „ Борба с градушките ” и ИАРА, където междинната работна заплата е 1000 - 1100 лева В ИАБГ над 700 ракетострелци не престават да получават малко над МРЗ за страната. Квалифицирани експерти от ИАРА, които дават отговор и за телефон 112 работят за сред 900 и 1000 лева месечно, показват вносителите на предлагането.

В оферти от Министерски съвет Закон за държавния бюджет за 2023 година плануваният трансфер към Селскостопанската академия (ССА) за 2023г. е 44 949 900 лева Увеличението по отношение на 2022 година, в това число след актуализацията от юли 2022 е в размер на 6,7 млн. лева и обвързвано единствено с повишение на минималната работна заплата, която от 1 януари 2023 е 780 лева, акцентират от „ Възраждане “. Според вносителите с направеното предложение препоръчаният спомагателен запас ще обезпечи постигане на работните заплати на работещите и научния състав в Академията до тези от Българска академия на науките и държавните ВУЗ и ще компенсира насъбраната инфлация посредством нарастването на средствата за заплати на теоретичен, механически и административен личен състав. Увеличението по отношение на 2022 година, в това число след актуализацията от юли 2022 е в размер на 6,7 млн. лева и е обвързвано единствено с повишение на минималната работна заплата, която от 1 януари 2023 е 780 лева, акцентират от „ Възраждане “.

Има Такъв Народ оферират нарастване на парите в област „ Земеделие “, с които да се усили хонорари на личния състав на Изпълнителна организация “Борба с градушките “ – 900 хиляди лева; на Изпълнителна организация “Рибарство и аквакултури “ – 700 000; на Селскостопанската академия – 5 500 000; на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) – 13, 4 милиона лв., а Изпълнителната организация по горите – 4, 4 милиона лв..

Здравеопазване

От ГЕРБ-СДС оферират да бъдат увеличени разноските по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година с 36 милиона лв. за нарастване от 1 юли 2023 година на възнагражденията на работещите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) - второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на Министерство на здравеопазването, както и разноските за прехрана на същите структури. Предложението за смяна в член 15, алинея 1 от законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година и надлежно смяна на разноските за личен състав в плана на бюджет на Министерството на здравеопазването са разчетени за интервала от 1 юли до 31 декември 2023 година Сумата ще разреши нарастване на възнагражденията на работещите в Центровете за незабавна здравна помощ и Регионалните здравни инспекции, второстепенните разпоредители с бюджет по бюджета на Министерство на здравеопазването с най-малко 20 на 100.

От „ Българска социалистическа партия за България “ също оферират спомагателни средства за нарастване на заплатите в Центровете за незабавна здравна помощ и в РЗИ, както и в други ведомства в Министерство на здравеопазването с най-малко 10 на 100, с цел да се компенсира насъбраната инфлация. За опазване на здравето по общините за делегираните от страната действия от Българска социалистическа партия желаят 10 % нарастване на заплатите. Предложени са 109,2 млн.лв., които ще обезпечат единствено нарастването на минималната заплата, само че са нужни още 26 млн. лв. за нарастването на главните заплати от 1 юли 2023 година с 10 на 100, показват в претекстовете вносителите.

От Движение за права и свободи оферират нарастване от 23 000 000 лева на средствата, планувани за съществени и спомагателни хонорари за чиновниците в незабавна здравна помощ, както и да бъдат привлечени млади експерти в този сектор.

От „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ оферират увеличение на разноските по централния бюджет за 2023 година в размер на 36 млн.лв. за осъществяване на политики в региона на опазването на здравето посредством основаване на нов ред в чл.1, ал.5 цели увеличение на възнагражденията и дължимите средства СБКО на работещите в Центровете за незабавна здравна помощ и Регионалните здравни инспекции - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на опазването на здравето от 1 юли 2023 година С това нарастване ще се реализира растеж на възнагражденията в тези структури от към 20 на 100 и ще даде опция за финансово обосноваване и обезпечаване на по-справедливо възнаграждение на личния състав, работещ в изискванията на непрестанно увеличаващ се размер от действия и огромната натовареност на инспекторите на РЗИ и екипите на ЦСМП. Ефектът от по този начин направеното оферти в целогодишен размер възлиза на към 60 млн.лв., пресмятат вносителите му.

От Има Такъв Народ желаят да се отстранен понижените ставки по Данък добавена стойност, което ще разреши нарастване на възнагражденията и в Спешната здравна помощ. За Спешна здравна помощ от политическата групировка оферират в допълнение 23 милиона лв., включително за увеличение на възнагражденията на водачите – 7,5 милиона лв.. За увеличение на възнагражденията на медицинския личен състав се оферират 12,5 милиона лв., а за нарастване на средствата за храна и обезпечаване на работно облекло - 3 милиона лв..

Заплати Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Митници, Национален статистически институт, АПИ, Архиви

От „ Българска социалистическа партия за България “ оферират нарастване най-малко с 10 % на заплатите на чиновниците на Националната организация за приходите, като се стимулират, че за интервала от 2021 година до 2022 година събираемостта на данъчните доходи в хазната регистрира растеж от 31 %, а нарастване на заплащането на работещите в Национална агенция за приходите няма. Предлагат и спомагателни 36 милиона лв. за растеж на заплатите.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират за увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на финансите - за Националната организация за приходите и за Агенция „ Митници “, считано от 1 август 2023 година – 25 милиона лв..

От " Възраждане " плануват нарастване на сумата за заплати за личния състав на Националния статистически институт с 30 на 100 или 2,83 млн. лева

От Българска социалистическа партия оферират разноските за личен състав в АПИ да се усилят от 108 440 600 на 116 040 600 лева, с цел да се обезпечи нарастване на заплатите с 30 на 100, като желаните средства са за цялата календарна година. Основната причина за належащо нарастване на работните заплати в „ Национално Тол ръководство “, профилирано звено на Агенция „ Пътна инфраструктура “, поради неналичието на нарастване на заплатите там.

От ГЕРБ-СДС оферират спомагателен трансфер по бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2023 година в размер на 7 830 000 лева по реда на член 109, ал.3 от Закона за обществените финанси за увеличение на разноските за личен състав на Националния застрахователен институт, за нарастване на възнагражденията на личния състав, считано от 1 август. Така заплатите ще се усилят с 15 %.

От Движение за права и свободи оферират нарастване на заплатите на работещите в Национален осигурителен институт също с 15 на 100. В този случай заложените в проектобюджета на Национален осигурителен институт за 2023 година общо разноски за личен състав следва да бъдат 111 245 200 лева, което изисква спомагателни средства от 7 830 000 лева за полугодието или 1 305 000 лева на месец. В бюджета на Национален осигурителен институт за 2023 година са заложени разноски за личен състав в размер на 103 415 200 лева, които се явяват извънредно незадоволителни, показват вносителите.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България оферират Министерският съвет да утвърди спомагателен трансфер по бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2023 година в размер на 7 830 000 лева за увеличение на разноските за личен състав на Националния застрахователен институт, за нарастване на възнагражденията на работещите там.

Народни представители от „ Възраждане “ оферират нарастване на средствата за личен състав на Държавна организация „ Архиви “ с 30 на 100 или 2 335 650 лева.

Българска академия на науките – държавни висши учебни заведения

ГЕРБ -СДС оферират нарастване от 30,1 млн. лева (22,4 млн. лв. за Държавните висши учебни заведения и 7,7 млн. лв. за БАН), което цели да обезпечи повишение на минималните заплати за университетските длъжности в ДВУ и Българска академия на науките от 1 януари 2023 година, тъй че да се избегне краткотрайното им занемаряване от възнагражденията на педагогичен личен състав в системата на предучилищното и учебното обучение

Народни представители Мая Димитрова, Деница Сачева, Ертен Анисова, Константина Петрова и Ивайло Мирчев оферират Добруджанският теоретичен институт да получи 100 000 лв., като парите са по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 година, като е планувано в раздел - Субсидии и други настоящи прехвърляния за юридически лица с не стопанска цел, да се сътвори нов раздел за задачата.

БНР

ГЕРБ оферират нарастване със 17 на 100 на междинните брутни заплатите в БНР. За това са нужни 3,5 милиона лв..

От „ Възраждане “ оферират финансирането да се усили от 59 милиона на 74 милиона лв.. Заложените средства в държавния бюджет на Република България за 2023 година за финансиране на публичната медия са с по - малко от 6 на 100 по - високи от финансирането за 2022 година, което е извънредно незадоволително и несъответстващо към възходящите инфлационни процеси в страната, допълват вносителите.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират спомагателен трансфер (субсидия) от държавния бюджет по бюджета на Българското национално радио за нарастване на възнагражденията на личния състав, считано от 1 август 2023 година за осъществяването на функционалностите им като народен публичен снабдител на радиоуслуги – 1,5 милиона лв..

Средства за храмовете

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират за Софийска духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “ за повсеместен ремонт и консервационно-реставрационни действия на оградата “ - 1 241 535 лева, за създаване на храм за Българската общественост “Св. Иван Рилски ” в Лондон “ - 800 000 лева, за възобновяване на разноски за храм за Българската общественост “Св. св. Кирил и Методий ”, Щутгарт - 500 000 лева, спомагателна дотация за източноправославното изповедание - на Българската православна черква - Българска патриаршия - 2 000 000 лева, спомагателна дотация за мюсюлманското изповедание - на Мюсюлманското вероизповедание - 500 000 лева

От Движение за права и свободи оферират за ремонт на остарялата джамия в Пазарджик (Куршунлу джамия) да се отделят 311 821 лв.,. От „ Продължава смяната – Демократична България “ оферират за Българската православна черква - Българска патриаршия - 2 900 000 лв., за мюсюлманското изповедание – 500 000 лв., за повсеместен ремонт и консервационно-реставрационни действия на оградата на Софийска духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “ - 1 300 000; за създаване на храм за българската общественост “Св. Иван Рилски ” в Лондон – 800 000 лв., за храма на българската общественост “Св. Св. Кирил и Методий ” в Щутгарт – 500 000 лв..

Образование и просвета

От „ Възраждане “ оферират средствата от 30 милиона лв., планувани в централния бюджет за политики в региона на културата и по-конкретно „ За осъществяване на културни начинания, целеви стратегии и креативен планове в региона на културата на конкурсен принцип “ да се пренасочат непосредствено към Министерството на културата. Така, съгласно вносителите, те ще поддържат всички културни институти, които сега се борят за своето оцеляване. Предложението е средствата да са разпределени по следния метод – 4,8 милиона лв. за политика в региона на запазване на движимото и недвижимото културно завещание, както и 25,2 милиона лв. за политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и чужбина и достъп до качествено художествено обучение.

От партията оферират още нарастване на средствата на Министерството на културата с 15 млн. лева, по-точно в частта „ Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение “. Парите ще се разходят за възобновяване и подсилване на българската просвета, както и за обезпечаване на спомагателни средства за всички, които работят в държавните културни институти в региона на театралните изкуства, музеите, галериите, библиотеките и читалищата, се стимулират вносителите.

От „ Възраждане “ оферират за финансова поддръжка на държавните културни институти в региона на културното и аудиовизуалното завещание и на музеите и художествените галерии с районен темперамент за увеличение на главния стандарт за тяхното финансиране (натурален и стойностен индикатор субсидирана бройка), в това число за възнагражденията на личния състав - 15 000 000 лева Чрез нарастването на главния стандарт на 124 музея и художествени галерии със средства в размер на 15 млн. лева ще се увеличи качеството на осъществяване на стратегиите и дейностите на тези културни институти по отношение на опазването и представянето на движими и недвижими културни полезности, се показва в претекстовете.

Има Такъв Народ предлага увеличение на хонорари на личния състав на читалищата – един милион лв., като средствата да дойдат от понижаване на дотацията на Българска национална телевизия.

Народни представители от “ ГЕРБ-СДС “ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират в период до един месец от обнародването на закона в " Държавен вестник " Министерският съвет да приема следните стратегии за разширение и възстановяване на сградния фонд и материалната база в системата на образованието за интервала 2024-2026 г.; стратегия за “изграждане, продължение, “надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения, с бюджет до 240 млн. лева; стратегия за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските учебни заведения, с бюджет до 240 млн. лева; стратегия за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и „ Студентски столове и общежития “ ЕАД, с бюджет до 100 млн. лева

 

Депутатите от тези парламентарни групи оферират също „ за финансиране на нарасналите разноски за храна на просветителните институции в системата на предучилищното и учебното обучение, за спомагателна поддръжка на личностното развиване в институциите в системата на предучилищното и учебното обучение и за финансиране на дефицита на разноски за превоз на педагогическите експерти - 15 000 000 лв.. Недостигът на средства за компенсиране на разноските за превоз на учителите е в размер на 5,5 млн. лв. за 2023 година, се показва в претекстовете.

В региона на културата от Българска социалистическа партия оферират нарастване на разноските за личен състав с 53,6 милиона лв.. Парите са за държавните и районни музеи и галерии, Българската национална филмотека и Центъра за подводна археология за библиотеките от районен темперамент и бранш театрални изкуства.

От „ Възраждане “ оферират средствата от 30 милиона лв., планувани в централния бюджет за политики в региона на културата и по-конкретно „ За осъществяване на културни начинания, целеви стратегии и креативен планове в региона на културата на конкурсен принцип “ да се пренасочат непосредствено към Министерството на културата. Така, съгласно вносителите, те ще поддържат всички културни институти, които сега се борят за своето оцеляване.

Средствата да са разпределени по следния метод – 4,8 милиона лв. за политика в региона на запазване на движимото и недвижимото културно завещание, както и 25,2 милиона лв. за политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и чужбина и достъп до качествено художествено обучение.

От партията оферират още нарастване на средствата на Министерството на културата с 15 млн. лева, по-точно в частта „ Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение “. Парите ще се разходят за възобновяване и подсилване на българската просвета, както и за обезпечаване на спомагателни средства за всички, които работят в държавните културни институти в региона на театралните изкуства, музеите, галериите, библиотеките и читалищата, се стимулират вносителите.

От Има Такъв Народ оферират от заложените разноски по централния бюджет за 2023 година за осъществяване на политики в Област „ Култура и изкуства “ средствата за осъществяване на креативен планове в региона на културата на конкурсен принцип да бъдат трансферирани в бюджета на Министерство на културата за изцяло компенсиране на неналичието на нарастване в бюджета за просвета, както и за обезпечаване на средства за работещите в държавните културни институти, в региона на театралните изкуства, музеите, галериите, библиотеките, читалищата, както и за покриване на разноските и възнагражденията за всички свободни създатели и експерти, които работят с второстепенните разпределите на Министерство на културата. Предлагат и увеличение на хонорари на личния състав на читалищата, като парите дойдат от понижаване на дотацията на Българска национална телевизия с един милион лв..

От Движение за права и свободи оферират да се обезпечат за закупуване на нови учебни рейсове средства от 31 000 000 лева, които да са планувани за възобновяване на амортизирания автопарк. По този метод ще се подсигурява сигурността на децата и учениците от обитаемоте места, в които няма детска градина или учебно заведение. Средствата ще бъдат задоволителни за закупуването на 100 нови учебни рейса, стимулират се вносителите.

Минималната работна заплата

Българска социалистическа партия оферират в преходните и заключителните разпореждания на закона да се разпише, че правилото минималната работна заплата да се дефинира като 50 на 100 от междинната брутна заплата за интервал от последните 12 месеца, да се ползва от 1 август.

Субсидии - партии

Има Такъв Народ предлага смяна на размера на дотацията за политическите партии от 8 на 1 лев, с което ще се осъществя спестовност по бюджета на Министерство на правораздаването в размер на 9 392 621 лв. до края на
годината.

Помощите за бизнеса за високите цени на силата

От „ Възраждане “ оферират отпадането на помощите за бизнеса за високите цени на силата. Целта за въвеждането на отрасловия еврорегламент беше незабавна интервенция за намаляване на последствията от високите цени на силата посредством изключителни, целенасочени и лимитирани във времето ограничения, припомнят вносителите на това предложение. Тези ограничения имаха за цел да понижат потреблението на електрическа енергия, да вкарат таван на пазарните доходи, които някои производители получават от производството на електрическа енергия и да ги преразпределят целево към крайните клиенти на електрическа енергия, се показва в претекстовете на „ Възраждане “.

В друго предложение от партията означават, че страните членки на Европейски Съюз имаха опция да компенсират енергийните сдружения, които са поели главната тежест при подкрепяне компенсирането на небитови крайни консуматори на електрическа сила за справяне с високите цени на силата. В България главната тежест беше поета от държавните енергийни сдружения, които посредством Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ предоставиха помощ на бизнеса в размер на почти 4 милиарда лв.. Според „ Възраждане “ оправдано е цялостният размер на насъбраните досега средства да останат във Фонда като финансов буфер против вероятно ново шоково покачване на цената на електрическата сила.

Делян Добрев предлага Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да получава средства от оперативните стратегии за програмен интервал 2014 г.-2020 година за възобновяване на възможни разноски, осъществени в границите на стратегии за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила, признати с решение на Министерски съвет. Тези средства не се вземат поради от Комисията за енергийно и водно контролиране при одобряване на цената или компонентата от цената по наредба от Закона за енергетиката.

През 2023 година министърът на енергетиката не може да разпределя като дял облагата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и на сдруженията, в които „ Български енергиен холдинг “ ЕАД има над 50 на 100 от капитала, в това число неразпределената облага от минали години, регистрирана към 31 декември 2022 година, добавя Добрев.
В предлагането се показва, че през 2023 година министърът на енергетиката не може да подхваща дейности за даване на безплатни средства от „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и от сдруженията, в които „ Български енергиен холдинг “ ЕАД има над 50 на 100 от капитала на централния бюджет.

Туризъм

От „ Възраждане “ оферират нарастване на парите за националната туристическа реклама. В разходната част на проектобюджета на министерството на туризма за 2023 година са посочени 28,254 млн. лв.. За национална реклама на туризма са планувани близо 19 млн. лв., а нашите директни съперници, като Турция и Гърция, разполагат надлежно с над 511 милиона лв. и 250 милиона лв., припомнят вносителите на предлагането. Според „ Възраждане “, с цел да бъдем съответни на туристическия пазар, би трябвало да разполагаме със съответните средства за реклама и по тази причина оферират сумата от националния бюджет, планувана за национална реклама на туризма, да се усили с 15 млн. лв..

Заплати по банков път

Десислава Атанасова и група народни представители показват, че стопански голословно е въвеждането на условие за превеждане на заплати по банков път при еднодневните трудови контракти за краткотрайна, сезонна селскостопанска работа. Според тях по този начин тези работодатели ще осъществят спомагателни разноски за осъществяване на голям брой банкови преводи на дребни суми, от една страна, а от друга, това би означавало някои от служащите, които нямат разкрити банкови сметки, да бъдат задължени да открият такива на свое име, което от своя страна ще ги обремени с спомагателни и ненужни разноски. Всички тези последствия ще доведат до спомагателен отлив на сезонните служащи в селското стопанство, което така и така изпитва компликации в обезпечаването на работна ръка, считат вносителите на предлагането.

От „ ИТН “ оферират да отпадне предлагането изплащането на трудовите хонорари, изплащани от работодатели, извършващи доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги да се реализира по банков път; като и предварителното обявление на данни за транспортите на артикули с висок фискален риск; откриване на банкова загадка по искане на шефа на териториалната дирекция на Националната организация по приходите, когато е поискано от обществен реализатор по отношение на застраховане и събиране на обществено взимане и декларирането на данни от счетоводната отчетност от записано по ЗДДС лице.

За санкциите и винетките

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират Електронната система за събиране на тол такси да съхранява и подава информацията в действително време към сървър на Националната организация по приходите. Целта е Национална агенция за приходите да разполага в действително време с информация за отчитането на изминатото разстояние, както и заплащането на тол таксата, за надзор върху събираемостта на таксата. Предложението е смяната да влезе в действие от 1 декември 2023 година.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират да се отстрани паралелният ред на сформиране на фиш в хипотези, в които може да бъде формиран електронен фиш. Връчването на наказателните постановления от контролните органи при инспекция да бъде на удостоверен дубликат на електронен документ, а не както е препоръчано, на цифров облик с автограф на разположение, друго от съставителя на наказателното разпореждане, оферират те.

 

Уведомленията за публикуван фиш се планува да се изпращат неотложно, а не както е планувано от вносителя в тридневен период. Предвижда се и продан на данни за телефон и имейл сред разнообразни органи (МВР, МЕУ, Национална агенция за приходите и АПИ) с оглед по-пълна информация за контакт. Нормата дерогира общия ред по Общия правилник по отношение на отбраната на данните от позиция на разширение на задачите извън тези, за които е била събрана информацията, а точно - за известяван за публикуван фиш и наказателно разпореждане, показват вносителите.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ оферират също и министърът на вътрешните работи, министърът на електронното ръководство, изпълнителният шеф на Националната организация за приходите и изпълнителният шеф на Агенция “Пътна инфраструктура ” да обменят данни за телефонен номер и
електронен адрес на физическите и юридическите лица за задачите на уведомяването, без значение от задачите, за които в началото са събрани ".

Новата остаряла стратегия „ Отново дружно “

От ГЕРБ-СДС оферират спомагателни средства за застраховане на дефицита по Национална стратегия „ България - просветителни направления “ (7,25 млн. лева). Средствата за националната стратегия са с понижен бюджет по отношение на предходните години (тогава „ Отново дружно “), поради което голям брой учебни заведения останаха нефинансирани, показват вносителите.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР