При всички случаи Америка ще се сблъска с политическа нестабилност

...
При всички случаи Америка ще се сблъска с политическа нестабилност
Коментари Харесай

Банковата криза: икономиката на САЩ се задъхва без приток на свежи пари

При всички случаи Америка ще се сблъска с политическа неустойчивост по време на конкуренцията за президентските избори и в случай че на този декор избухне нова криза, съчетана със сриването на все по-голям брой банки, това към този момент може да докара до най-болезнени последствия за страната.

В Съединени американски щати банкрутира четвъртата банка от началото на 2023 година След Silicon Valley Bank, Silvergate и Signature Bank, друга районна банка, First Republic, отиде на дъното. Той стана следващата жертва на влошаващата се финансова обстановка в Съединените щати, която към този момент заплашва с нова криза и утежнява общата неустойчивост в Америка - и то в разгара на президентската конкуренция.

Настоящата банкова рецесия се развихри на фона на внезапното нарастване на главния лихвен % в Съединени американски щати и доста други страни по света заради повишаването на инфлацията. По време на пандемията от COVID-19 Федералният запас инжектира повече от 4 трилиона $ необезпечени пари в брой в американската стопанска система. Това докара до скок на цените, който се очакваше от всички, с изключение на от самите американски финансови управляващи.

Отначало те се пробваха да си затворят очите за това, наричайки инфлационната рецесия „ краткотрайно събитие “. В последна сметка обаче трябваше да стартират сериозна битка с инфлацията. За 2022 година и началото на 2023 година Федералният запас де факто изключи своята печатна машина и увеличи главния си лихвен % от нула на 5%.

За американската стопанска система повишението на ставките до най-високото равнище от 15 години се трансформира в същинска „ шокова терапия “.

Това частично оказа помощ за справяне с инфлационната рецесия. Ако през лятото на 2022 година растежът на потребителските цени в Съединени американски щати доближи локален най-много от 9,2%, то към първото тримесечие на 2023 година инфлацията е намаляла съвсем на половина до 5%. Такава тежка битка с инфлацията обаче към този момент докара до нови стопански проблеми.

Пазарът на недвижими парцели стартира мощно да се тресе, което беше първата жертва на покачването на главните лихви.

В края на краищата едно е да купувате недвижими парцели на несъразмерни цени, само че с ипотечен лихвен % от 2-3% годишно. И напълно различен въпрос е, когато лихвите по ипотечните заеми се повишиха над 7% - до максимума за съвсем 20 години. Продажбите на пазара на недвижими парцели внезапно понижиха, а цените на жилищата в доста американски градове - Сан Франциско, Сиатъл, Портланд - паднаха приблизително с 10% през последната година.

Дълговите пазари бяха идващите на опашката да бъдат ударени.

В подтекста на нарасналите лихви става все по-трудно да обслужват отговорностите си както за кредитираните частни корпорации, по този начин и за обособени общини, дружно с цели щати и даже федералното държавно управление на Съединени американски щати.

През 2022 година рекордните 860 милиарда $ са отишли за заплащане на лихви по държавния дълг на Съединени американски щати – това е сравнимо с годишния боен бюджет на Съединени американски щати. А през 2023 година заплащанията могат да доближат един и половина трилиона $, което се равнява на 20-30% от целия бюджет на държавното управление на Съединени американски щати.

Частният бизнес към този момент усети изцяло неналичието на достъп до евтини пари. Броят на банкрутите на дребни предприятия в Съединени американски щати през първото тримесечие на 2023 година скочи до равнището от началото на пандемията през февруари 2020 година Големите корпорации също започнаха да банкрутират.

Така да вземем за пример се срина колосът на пазара за мебели и артикули за дома Bed Bath & Beyond - в действителност американският аналог на Ikea. Той, сходно на доста други компании, не съумя да притегли нови заеми с по-високите лихви и да обслужва старите си задължения при сегашните условия.

Следващите бяха районните банки.

Всички те - било то SVB или в този момент банкрутиралата First Republic /Първа република/ - имат една и съща история. През последните години те привлякоха доста пари от вложители, които са натрупали положение на възхода на финансовите пазари и крипто - промишлеността. Тези милиарди долари бяха вложени от банките в сходство с всички правила на финансовия мениджмънт в „ най-надеждните “ облигации – US Treasuries и ипотечни деривати.

Проблемът се появи от момента, в който Фед стартира да покачва лихвите.

Търсенето на остарели облигации с ниски лихви и ниска рентабилност спадна внезапно. В края на краищата, за какво да ги купувате, в случай че към този момент можете да си купите нови облигации с по-високи проценти.

Банките започнаха да губят първо милиарди, а по-късно десетки милиарди долари от намаляващите цени на облигациите. Тогава слуховете за проблемите им станаха публично притежание. И започнаха всеобщи офанзиви против банките с опит на депозитариите (професионални участници на пазара на скъпи бумаги, които дават услуги за предпазване на документи за скъпи бумаги - бел. ред.) да изтеглят парите си в точния момент, преди да се срутен.

Например от рухването на SVB при започване на март и до края на април депозитарите са изтеглили повече от 100 милиарда $ от First Republic. Самата банка загуби 97% от капитализацията си - и за всички стана ясно, че няма дни пред себе си.

В резултат на това финансовите управляващи се намесиха и продадоха активите на банката на колоса от Уолстрийт JPMorgan Chase. Така безславно завърши 38-годишната история на First Republic /Първа република/, която оцеля както след финансовия колапс от 2008 година, по този начин и след пандемията, само че не и след днешната банкова рецесия.

В същото време Фед и Белият дом се пробват да убедят американците, че банковите банкрути са единствено изключения от правилото, само че в действителност банковия бранш е много постоянен самичък по себе си.

В реалност обаче още до 200 районни банки в Съединените щати изпитват сходни финансови проблеми, които изпратиха SVB или First Republic на дъното. А общите загуби на банковия бранш от растежа на главните лихви към този момент надвишават рекордните два трилиона $.

Разбира се, другите банки се усещат друго. Най-големите представители на Wall Street - JPMorgan или Goldman Sachs - в действителност нямат особени финансови проблеми. Нещата са малко по-зле за Bank of America, която също влага доста пари в губещи облигации.

Е, а най-плачевно е ситуацията с банките от втория и третия ешелон, които в този момент стартират да банкрутират. И има всички учредения да се счита, че актуалният банкрут на First Republic няма да бъде последният колапс на значими американски банки през идващите месеци.

Много ще зависи от бъдещата политика на Фед и основните макроикономически индикатори на Америка. Инфлационната рецесия към този момент очевидно отслабва, макар че през лятото Съединени американски щати и Европа може да чакат нов скок на цените на силата, горивата и електрическата енергия.

Основната заплаха идва от обстоятелството, че икономическият напредък просто стопира.

През първото тримесечие на 2023 година стопанската система на Съединени американски щати е повишена единствено с 1,1%. През идващите тримесечия се чака съвсем нулев напредък. А до края на годината американската стопанска система, задъхваща се без непрекъснат приток на свежи пари, може да се сблъска с действителната заплаха от нова криза.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че идната година Съединени американски щати ще имат доста бурна президентска конкуренция, където Джо Байдън и Доналд Тръмп може да се сблъскат още веднъж.

Във всеки случай Америка ще се сблъска с политическа неустойчивост и в случай че на този декор избухне нова криза, съчетана с колапса на все по-голям брой банки, тогава това към този момент може да заплаши с най-болезнени последствия цялата страна.

Ако американските финансови управляващи стартират още веднъж да наливат пари в стопанската система, те могат да доведат до нов скок на инфлацията. Вашингтон се оказа в задънената улица на стагфлацията, излаз от която към момента не се вижда.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР