При въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава

...
При въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава
Коментари Харесай

От БТПП притеснени за въвеждането на различни данъчни ставки за ДДС

При въвеждане на разнообразни данъчни ставки за Данък добавена стойност се усилва рискът от данъчни измами и укриване на Данък добавена стойност, тъй като се основава опция за погрешно обявление и погрешно използване на режима на понижена ставка.

Това заявявят в своя позиция от Българската търговско-промишлена палата във връзка полемиките за въвеждане на редуцирани ставки на Данък добавена стойност за някои артикули.

От БТПП припомнят, че още преди няколко години са изследвали посредством своя Европейски иновационен и информативен център (EEN) опита на няколко европейски страни, които имат диференцирани ставки.

Според данните от изследването използването на разнообразни ставки на налога е неефикасен инструмент, обвързван е с бюджетни загуби, повишение на административната тежест в данъчно отношение и даже с неналичието на краен ценови резултат върху потребителите - поради опазване на цените на стоките.

От БТПП означават, че данъчната система у нас е издигната по този начин, че главният дял от доходи в държавния бюджет се образува от косвени налози - най-много постъпленията от Данък добавена стойност и акцизи, при съществуването на настоящи ниски ставки за директните налози (корпоративен и личен). Това разрешава да се основат по-атрактивни условия за икономическите оператори и бизнесмените от всички категории, поради ниските директни налози.

Намалението на ставките на косвените данъци/въвеждането на диференцирани ставки по групи артикули значи, че ще се търсят решения за балансиране, а това за жалост ще наложи нарастване на директните налози, с цел да се попълнят неналичията, считат от БТПП.

Приходите от налога върху добавената стойност имат сред 26% и 45% дял от всички данъчни доходи през интервала 1998-2019 година За 2019 година общите данъчни доходи възлизат 23.6 милиарда лева, а приходите от Данък добавена стойност са в размер на 11 млрд.лв.

Дори и малко понижение в ставката за Данък добавена стойност ще докара до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците, безапелационни са от БТПП.

По думите им в доста от страните в Европейски Съюз имат разнообразни ставки за Данък добавена стойност, само че за разлика от България в тези страни директните налози са високи. Като образец те показват Франция данъкът върху приходите е 51.5%, в Германия - 47.5%, а в България - 10%.

Според БТПП единна ставка за налога върху добавената стойност основава същинска равнопоставеност на стопанските субекти, без значение в кои браншове работят. В България понижена ставка от 9% за Данък добавена стойност се ползва само за нощувките при хотелите - като тук презумпцията е, че от интернационалния туризъм (посещенията на чужденци) се основават главните доходи в бранша и той се преглежда като един тип като експорт.

От БТПП са на мнение, че концепциите за смяна на правилата на данъчната система могат да доведат само и единствено до нарастване на недостига в бюджета, утежняване на привлекателността на икономическата среда и увеличение на сивия бранш.

Никой рационален властник, при една работеща данъчна система, която в продължение на няколко години способства за повишение на кредитния рейтинг на страната, не би предприемал дейности за нейното утежняване, допълват от БТПП.

Те разчитат, че преди да се подхващат каквито е да е било решения, изключително по средата на данъчната година за смяна в налозите, те следва да бъдат авансово оценени и сложени на необятно публично разискване, включително и с работодателските организации в България.

Припомняме, че министър председателят Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - Данък добавена стойност става 9% за заведения, заведения за публично хранене и развлекателен бранш, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за Данък добавена стойност, с което ставката се понижава на 9% за хотели, заведения за хранене и книги. Намаленото Данък добавена стойност ще важи до края на идната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР