При усложняване на обстановката у нас, за справяне с пожарите

...
При усложняване на обстановката у нас, за справяне с пожарите
Коментари Харесай

Стефан Янев: Може да потърсим помощ от ЕС при усложняване на обстановката с пожарите

" При усложняване на ситуацията у нас, за справяне с пожарите е допустимо да се потърси помощ от летателна техника по линия на механизма за съгласуваност и съдействие за гражданска отбрана на Европейски Съюз ". Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев при идването си в Старосел , представен от Министерския съвет.

В селото бе оповестено откакто седем къщи и половината от землището изгоряха в разразилия се през вчерашния ден пожар. Премиерът акцентира, че страната ще помогне в границите на бюджета и ще бъде обезпечено и финансиране за възобновяване на засегнатата инфраструктура.
 40 пожара са загасени в страната от началото на деня
40 пожара са загасени в страната от началото на деня

Кърджали, Ямбол, Пловдив, Ловеч, Велико Търново, Смолян, София-област, Кюстендил и София.

" Тук сме, тъй като страната би трябвало да е при хората - без значение къде, без значение по какъв мотив. За да помогнем, с каквото е належащо. Добрата вест е, че обстановката е овладяна ", сподели Янев.

Служебният министър председател Янев посочи, че в границите на блиц контрола в Народното събрание през днешния ден е обрисувал нуждата от нова държавна конструкция, която да разполага освен с медицински, само че и с противопожарни хеликоптери , както и с хеликоптери за търсене и избавяне.

Ще има ротация на хората, които наблюдават ситуацията. " За локалните хора паниката остава, заплахата е налице, защото при горещо време и смяна напразно - на посоката и силата му , е допустимо да се разсънят и остарели огнища ", сподели министър председателят. Той още веднъж прикани българските жители да бъдат деликатни.

" Хората би трябвало да бъдат бдителни, тъй като огънят не пита кой от кое село е, кой е направил неточност и от кое място е тръгнала искрата . Важно е и да взаимодействат с локалните управляващи, с централната власт, с органите на Министерство на вътрешните работи, тъй че да не се позволяват пожари. А в случай че се разгорят, да се потушат допустимо най-бързо ", добави министър председателят.
 Пожарът от Пехчево в РСМ приближава българската граница
Пожарът от Пехчево в РСМ приближава българската граница

Огънят е на 2 км. от българската граница

Областните и общинските щабове за понижаване на риска от бедствия към този момент ползват превантивни ограничения в регионите, където е належащо, акцентират от Министерски съвет.

От през днешния ден влиза в действие и заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков за преустановяване на всички действия по разчистване на аграрни земи .

В Старосел министър-председателят се срещна на място с настоящата конюнктура след избухналия през вчерашния ден пожар. Заедно с него в Старосел бяха шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, заместител регионалният шеф на Област Пловдив Даниела Николова и кметът на Община Хисар Пенка Ганева.

Припомняме, на незабавно съвещание в Министерския съвет през вчерашния ден и стърнищата, които постоянно са причина за пожари. Поне доникъде на август ще остане сериозно ситуацията поради високите температури, засушаването и вятъра, предизвести основен комисар Николай Николов.

България към този момент даде две жертви в битката със стихията.

Само за през днешния ден в страната. Жителите на пловдивското село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, настояват, че са имали късмет да се оправят бързо с пожара, който обхвана и Старосел, само че чешмите са сухи и по този начин е изгоряло туристическото стопанство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР