При ужилване от пчела е необходимо да се действа много

...
При ужилване от пчела е необходимо да се действа много
Коментари Харесай

Ужилване от пчела – Първа помощ

При ужилване от пчела е належащо да се работи доста бързо, тъй като пчелната отрова последователно се всмуква в кожата, тъй че е належащо да се в профил жилото допустимо най-скоро.

Ако нямате алергия не се тормозете, няма потребност да изпадате в суматоха от едно ужилване.

В множеството случаи ужилването от пчели е просто неприятно и лекуването в домашни условия е задоволително с цел да облекчите болката.

Но в случай, че сте алергични към ужилване от пчели или сте ужилени от няколко пчели, може да имате по-сериозна реакция, която изисква незабавни ограничения. ( 1 )

Симптоми при ужилване

Ужилванията могат да провокират реакции, които варират от краткотрайна болежка и дискомфорт до тежка алергична реакция.

Ако преди време ви е жилила пчела и не сте имали затруднения, това не значи, че всякога ще е по този начин, също по този начин не значи, че идващият път наложително ще бъде по-тежко.

Лека незначителна реакция

Повечето пъти признаците на ужилване от пчели са незначителни и се показват в следното:

  • Червено леке в региона на ужилването
  • Остра пареща болежка на мястото където сте жилнат
  • Леко отичане към мястото на ужилване
  • Сърбеж след ужилване от пчела

В множеството случаи подуването и болката изчезват в границите на часове.

Средна реакция

Някои хора, ужилени от пчела или оса и изключително от стършел, имат малко по-изрзена реакция със признаци като:

  • Силно зачервяване
  • Голям оток на ужиленото място, което последователно се усилва през идващите ден-два

Ако се показали междинна реакция, това не значи, че ще имате тежка алергична реакция идващия път, когато бъдете ужилени. Но някои хора развиват сходни умерени реакции всякога, когато бъдат ужилени.

Тежка алергична реакция

Тежката алергична реакция, наречена (анафилаксия), към ужилване от пчели е евентуално животозастрашаваща и изисква незабавни ограничения. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Малък % от хората, ужилени от пчела или друго насекомо, бързо развиват анафилаксия. Признаците и признаците на анафилаксия включват:

  • Кожни реакции, в това число бледа кожа или сърбеж, зачервена, копривна тресчица
  • Слаб, интензивен пулс
  • Замайване или пристъп
  • Затруднено дишане
  • Гадене, повръщане или диария
  • Подуване на гърлото и езика
  • Има случаи на повишаване на температура след ужилване от пчела
  • Загуба на схващане

Какво се прави при ужилване от пчела?

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да извадите бързо жилото на пчелата. Колкото по-дълго жилото остава в кожата, толкоз повече отрова отделя, увеличавайки болката и подуването.

За първи ограничения след ужилване от пчела, оса или стършел, кожните лекари предлагат следните препоръки:

  1. Запази успокоение.  Въпреки че множеството пчели нормално ужилват единствено един път, осите и стършелите могат да ужилят още веднъж. Ако сте ужилени, умерено се отдалечете от зоната, с цел да избегнете спомагателни офанзиви. ( 5 )
  2. Извадете жилото.  Ако жилото остане в кожата ви, отстранете го, като го изстържете с нокът или парче марля. Никога не използвайте пинсети, с цел да премахнете жилото, защото изстискването му може да докара до обособяване на повече отрова в кожата ви.
  3. Измийте ужиленото със сапун и вода.
  4. Сложете лед с цел да намалите подуването. Ако обаче подуването се реалокира в други елементи на тялото ви, като лицето или шията, неотложно отидете в незабавното поделение, защото може да имате алергична реакция. Други признаци на алергична реакция включват затруднено дишане, гадене, уртикария или замаяност.
  5. Помислете за приемане на болкоуспокояващи без рецепта.  Ужилванията от пчели, оси и стършели са мъчителни. Болкоуспокояващите могат да оказват помощ за облекчение на болката. Винаги следвайте напътствията на етикета и използвайте вярната доза.

Ако забележите някакви признаци на алергична реакция или в случай че вие или някой е бил жилнат неведнъж – изключително в случай че е дете – неотложно потърсете здравна помощ.

Какво в действителност съставлява пчелната отрова?

Апитоксин (apisin или apitoxin) се назовава отровата на медоносната пчела, тя е цитотоксична и хемотоксична горчива безцветна течност, съдържаща протеини, която бързо кристализира във въздуха. Произвежда се от пчелите, като отбранително оръжие посредством ужилвания.

Жилото има куки, тъй че се хваща в кожата и необратимо поврежда пчелата при ужилване и тя умира. Но в случай че пчелата прободе нещо по-меко, да вземем за пример оса, когато пази кошера, тя няма да загуби жилото и ще оцелее в борбата без последици.

Ужилването, а оттова и пчелната отрова, парадоксално е благосъстоятелност единствено на женските пчели. Пчелната кралица също има жило и отрова, до момента в който мъжките нямат.

Ужилване от пчела изгоди

Ужилването на пчела може да бъде неприятно, като понякога се случва на всички, които отиват на къси или дълги пътувания из живописния български пейзаж.

Ранното премахване на ужилването и бързата първа помощ ще оказват помощ за облекчение на подуването и последващите реакции. Ако към този момент сте жилнат, погледнете го от положителната страна, тъй като пчелната отрова също има доста потребни резултати.

Апитерапията с пчелна отрова към момента се употребява за лекуване на ревматизъм, подагра или артрит и се състои от непосредствено ужилване на наранено място. Освен това ще подобрите устойчивостта си към други ужилвания.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР