При терористичните си атаки срещу Израел Хамас очевидно използва тактики

...
При терористичните си атаки срещу Израел Хамас очевидно използва тактики
Коментари Харесай

При терористичните си атаки срещу Израел Хамас използва тактики от войната на Русия срещу Украйна

При терористичните си офанзиви против Израел Хамас явно употребява тактики от войната на Русия против Украйна. Не толкоз потреблението на бойни дронове в тази ситуация е новото, а методът, по който терористите вършат това.

Използването на бойни дронове от дълго време се е трансформирало в неизменима част от актуалната война. През последните години това се следи в доста въоръжени спорове – от Сирия, през Украйна, до Нагорни Карабах.

Във войната на Русия против Украйна преоборудвани потребителски безпилотни самолети, считани допреди това за несъответствуващи за приложимост в бойни дейности, бяха пригодени и употребявани за целенасочени и огромни офанзиви. Според военни специалисти тази тактичност е била възприета и от терористите от Хамас в офанзивите от 7 октомври против израелски погранични обитаеми места. Тогава бяха употребявани модифицирани комерсиални дронове квадрокоптери, създадени главно от китайските компании DJI и Autel.
Дроновете на Хамас
В началото на нашествието си Хамас нанесе големи стратегически вреди на израелските отбранителни сили. Организацията е избрана като терористична от Съединени американски щати, Германия, Европейски Съюз, Израел и някои арабски страни. Твърди се, че видеозаписи демонстрират по какъв начин дронове на Хамас пускат взривни устройства, изваждайки от строя наблюдателни кули по цялата гранична ограда с Газа, оборудвана с най-модерни сензорни камери. Досега тези уреди в Израел бяха считани за неуязвими.

За да разберем по-добре случилото се в Близкия изток, първо би трябвало да отправим взор към друга война – тази в Украйна. Там комерсиалните летящи устройства, оборудвани с експлозиви, са всеобщо употребявани съвсем от началото на нашествието от февруари 2022 година. В момента и украинските въоръжени сили, и съветската войска ги използват. Нещо повече – с течение на времето фенове също съумяха да приспособяват комерсиалните дронове за фронтовата линия. В Украйна те се употребяват против бойци и бронирани транспортни средства. А в този момент същата тактичност наподобява са копирали и терористите от Хамас против военната инфраструктура в Израел.

„ Начинът, по който Хамас употребява дроновете си, е нов. Не сме го следили по този метод преди “, изяснява Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен пред списание „ Шпигел “. Военният специалист счита, че терористите от Хамас са копирали това с огромна акуратност от войната в Украйна.

Видеоклиповете, оповестени от пропагандната машина на Хамас, също демонстрират по какъв начин дронове поразяват израелски танк „ Меркава 4 “, струващ 3,5 милиона щатски $.
Дроновете на „ Ислямска страна “
Това, че терористичната организация Хамас разполага с дронове, не е вест. Преди смъртоносната офанзива от 7 октомври тя явно е подобрила и запълнила арсенала си, в това число и с комерсиални модели безпилотни апарати. „ Те са евтини, леснодостъпни на пазара и могат да бъдат изстреляни от всякъде за секунди по даден маршрут, на практика без предварителни знания. Но броят и мащабите на потреблението на дронове в Близкия изток даже не се приближават до тези в Украйна “, споделя Яир Ансбахер, специалист по безпилотни технологии, представен от израелския бизнес ежедневник „ Глоубс “

Лиран Антеби от Института за проучвания на националната сигурност (ИИНС) в Тел Авив, която повече от 10 години учи потреблението на дронове в спорове, напомня, че за пръв път сходни безпилотни машини са били преоборудвани за офанзиви в Близкия изток. Терористичната организация „ Ислямска страна “ е употребила доста примитивни летателни устройства против американските сили. „ След това видяхме това в Украйна, а в този момент и тук “, изяснява Антеби.

Хамас удостовери потреблението на 35 дрона по време на терористичните си офанзиви от 7 октомври. Те обаче са били дронове „ Зуари “ – лично произвеждане на терористичната организация, кръстени на шефа на програмата за дронове на Хамас. Тунизийският инженер Мохамед Зуари бе погубен през 2016 година.
Кой финансира оръжейната стратегия на Хамас?
Много специалисти са уверени, че цялата оръжейна стратегия на Хамас съществува само с помощта на финансовата поддръжка и помощ от чужбина. Според отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за тероризма от 2020 година Иран превежда 100 милиона щатски $ годишно на радикални палестински групировки. Самата Хамас в никакъв случай не е отричала това, само че е посочвала по-скромна сума.

Според някогашни и сегашни чиновници на разследващи служби от Запада и от Близкия изток, които са били интервюирани от американския вестник „ Вашингтон пост “, съдружниците на Иран са подкрепили терористите от Хамас с военно образование, логистична и финансова помощ. Тази информация обаче не може да бъде доказана.

Експертката по сигурността Лиран Антеби предлага към този момент да се обръща внимание и на технологиите, употребяващи изкуствен интелект, налични за необятната аудитория. В близко бъдеще терористичните групировки по света могат да стартират да ги употребяват интензивно и злонамерено, предизвестява тя.

*Текстът е оповестен в Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР