При спешната помощ не трябва да се отчита броят на

...
При спешната помощ не трябва да се отчита броят на
Коментари Харесай

Правилата за спешен прием в болница: Трябва ли да бъдат променени?

" При незабавната помощ не би трябвало да се регистрира броят на пациентите, а скоростта с която се прави тя "

Това беше повода незабавната помощ да бъде извадена от лечебните заведения, уточни в предаването " Тази заран " по bTV доктор Спас Спасков – някогашен шеф на " Пирогов ".

Според ръководителят на асоциацията за протекция на пациентите Пламен Таушанов има доста случаи, в които хората се оплакват от незабавната помощ. " Много хора умират от лекарски неточности, огромна част от които са в незабавното, там е и най-голямата експанзия ", уточни той.

Според него сред това има връзка, тъй като хората избухват.

" Не е належащо да се вършат генерални изводи от тази тежка покруса. Проблемите в българското опазване на здравето са доста, само че има и положителни страни ", счита Милка Василева – ръководител на асоциацията на експертите по здравни грижи.

" В момента всички са насочили вниманието против здравната сестра, която има 3 месеца стаж. Действително тя не показва качествата, които би трябвало да има един незабавен доктор, само че в това време е назначена на регистратура и извършва отговорностите си по протокол ", изясни Милка Василева.

Тя напомни, че здравната сестра е помогнала дамата да бъде сложена на инвалиден стол и да се вкара в постройката.

" Трябва да попитаме каква е организацията в това незабавно поделение и това към този момент не зависи от сестрата ", сподели Василева.

" Обикновено при толкоз тежък случай организацията е такава, че пациентът постъпва в съответната зала, където да му се окаже помощ, заобикаляйки постоянния път на регистрирането на пациента ", изясни и доктор Спас Спасков.

Като образец той даде детската противошокова зала в " Пирогов ", където има триажно звено, през което минават всички пациенти, само че има и директна врата към залата, тъй че пациентът да може да влезе напряко в зала.

Според него казусът в дребните лечебни заведения е, че няма огромен поток от такива пациенти и по тази причина от време на време се разпореждат подобен вид действия на разнообразни звена, а това може да докара до пропуски в работата.

" Трябва да се обясни какво е положението на незабавните центрове и да забележим организация " Медицински контрол " какви инспекции е направила. До в този момент за незабавната помощ се говореше единствено какъв брой коли за спешна помощ да се купят, същността на казуса е друга и това не е здравната сестра, а лечебното заведение ", означи и Пламен Таушанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР