При сложна криза институциите имат нужда от много повече координация,

...
При сложна криза институциите имат нужда от много повече координация,
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: При сложна криза институциите имат нужда от координация и ситуационно планиране

" При комплицирана рецесия институциите имат потребност от доста повече съгласуваност, продан на информация, ситуационно обмисляне . Централен орган, и по нашия Закон за националната сигурност, си остава Съветът по сигурността, който се управлява от премиера ".

Това сподели пред БНР Велизар Шаламанов, специалист по национална сигурност на Демократична България, някогашен боен министър, работил в централата на НАТО.

Според него страни от Югоизточна Европа с нерешени проблеми в областта на сигурността се пробват да ги трансферират в подтекста на един въпрос с по-голяма степен на значимост - консолидация на евроаталнтическата общественост.

" Затова страни като Унгария, Хърватска, Турция реагират против участието на Финландия и Швеция в НАТО. След дълги години на неутралитет Швеция и Финландия демонстрират, че единствената гаранция за сигурност и непоклатимост е участие в НАТО . От години НАТО е и режим за защита, за решение на сложни обстановки. Югоизточна Европа е най-уязвимата част в обсега на НАТО ".

В предаването " Нещо повече " специалистът акцентира, че войната ще продължи значително време и от ден на ден наподобява на война на изтощението :

" Украйна ще продължи да получава поддръжката от свободния свят, с цел да се пази. Рано или късно това ще е обвързвано с ремонт, поддръжка на техниката. България е и географски, и софтуерно близо, с цел да окаже тази помощ. Тече и развой на научаване на уроци, на гражданска война във военното дело, което е от изгода и за България - интеграция на съществуващи платформи, на нови технологии ".

Интервюто с Велизар Шаламанов можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР