При самото споменаване на името му светва цял раздел от

...
При самото споменаване на името му светва цял раздел от
Коментари Харесай

Джордж Лукас с почетна Златна палма на 77-ия фестивал в Кан

При самото споменаване на името му светва цялостен раздел от седмото изкуство и можете да чуете няколко незабравими музикални ноти (на Джон Уилямс!). Неотделим от сагите " Междузвездни войни " и " Индиана Джоунс ", Джордж Лукас вечно е дал на блокбъстърите блестяща история, а на публиката по света - ненадминато наслаждение.

„ Фестивалът в Кан постоянно е заемал особено място в сърцето ми. Бях сюрпризиран и разчувствуван, когато първият ми филм, THX-1138, беше определен да бъде показан в нова стратегия за режисьори за първи път, наречена „ Двете седмици на режисьорите “. Оттогава съм се прибирал на фестивала по доста мотиви в разнообразни качества като сценарист, режисьор и продуцент. Наистина съм почетен от това особено самопризнание, което значи доста за мен. "

Дебютът на Джордж Лукас във филмовата промишленост бе белязан от тясното му съдействие с Франсис Форд Копола, който му оказа помощ да продуцира THX 1138 (1971), приспособен от един от неговите пробни късометражни филми, направени в Университета на Южна Калифорния. Още от първия си пълнометражен игрален филм Джордж Лукас слага на сцената тематиките, които са му скъпи: научна фантастика, с цел да изобличи обществото на наблюдаване, потребление на любовта за битка със ориста и конформизма и превръщане на моралните полезности, с цел да провокира ролята на положителното и злото.

С „ Американски графити “, ода за американската младост, Джордж Лукас разкри Харисън Форд и режисира първия си огромен триумф, който му разреши да стартира своята амбициозна сага.

Визионерска междугалактическа авантюра, която преоткрива кодовете на кинематографичните жанрове като част от придвижването на Новия Холивуд, Междузвездни войни не е нищо друго с изключение на митология, проучване, което очарова Джордж Лукас от дните му в университета, в построяването на герои и сюжети и широчината на неговия културен обсег. Подобно на Толкин в литературата, той си показва галактика с нейната география, население, езици, морални полезности и даже нейните транспортни средства. Тази изключителна упоритост, която в началото изплаши продуцентите на 20th Century Fox и докара до уморителен постпродукционен интервал, въпреки всичко беше рецептата за невиждан триумф: филмът завладя американските тълпи и се трансформира в международен социокултурен феномен, който продължава и до през днешния ден.

В рамките на 40 години Джордж Лукас построи холивудска империя посредством деветте епизода на сагата – четири от които режисира самият той. Със своята компания Lucasfilm и нейните доста дъщерни сдружения, добити от The Walt Disney Company през 2012 година, Джордж Лукас се докосна до всичко. Неговата нестихваща пристрастеност към технологиите го направи един от пионерите в промишлеността за образни резултати: той основа Industrial Light & Magic и оказа помощ за създаването на доста нови образни технологии, в това число компютърно подпомаганата камера. По отношение на звука той способства за еволюцията на стереото посредством своята компания THX. Той също по този начин основава известното анимационно студио Pixar. Нещо повече, Джордж Лукас е извънреден продуцент: в допълнение към трите трилогии на Междузвездни войни, той е обвързван с развиването на митични филми от други режисьори, от Кагемуша на Акира Куросава до сагата за Индиана Джоунс, основана от него.

Почетната Златна палма ще му бъде връчена на сцената на Grand Théâtre Lumière по време на церемонията по закриването в събота, 25 май 2024 година

Фестивалът в Кан има удоволствието да отдаде респект на една от най-великите фигури на актуалното кино, човек с невероятна кариера, който сплотява ужасно развлечение и иновация, митология и модерност и кинофилия и технологии.

Церемонията по закриването на 77-ия фестивал в Кан ще бъде излъчена онлайн по France Télévisions и Brut. в събота, 25 май. Камил Котин ще служи като церемониалмайстор.

77-ият фестивал в Кан ще се организира от вторник, 14 май, до събота, 25 май 2024 година

Официалната селекция ще бъде показана в на следващия ден, 11 април 2024 година

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР