При регистрирането на електромобил в България до края на 2021

...
При регистрирането на електромобил в България до края на 2021
Коментари Харесай

За електромобилите няма да се плаща екотаксата, за новите коли се намалява леко

При регистрирането на електрически автомобил в България до края на 2021 година няма да се дължи продуктова такса, реши през днешния ден кабинетът като одобри промени в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства. Актуализираните текстове планува известната като еко такса за новите коли да бъде понижена с 10% и да стане 125 лв..

За леките и лекотоварните коли на до 5 години сумата остава без смяна - 194 лв.. За моторните транспортни над 5 години нарастването на екотаксата ще с сред 12-13%, според от възрастта, а сумите ще варират сред 290 и 310 лв..

За новите хибридни коли таксата се понижава с към 20% до 100 лв., за тези до 5 години остава без смяна (170 лева), а за по-старите се усилва с 12%. Целта на измененията е стимулиране на използването на коли с по-ниски равнища на замърсяване, отделящи по-малко нездравословни излъчвания в атмосферата, се показва в претекстовете. Реално обаче притежателите на електрически автомобили ще си спестят 102 лв., а за останалите бонусът доближава 40 лв., защото продуктовата такса се заплаща еднократно.

Екотакса към този момент ще се дължи за рейсове и камиони

Голямата смяна в наредбата е въвеждането на продуктова такса при регистрацията и на моторни транспортни средства за транспорт на повече от 8 пасажери и за транспорт на товари над 3.5 тона, който досега бяха освободени от нея. В взаимозависимост от категорията, в която попадат те и възрастта, дължимата сума е сред 625 и 2325 лв..

Очакваният резултат от измененията е попречване изхвърлянето на рискови субстанции, нерегламентирано горене и отнасяне на съставни елементи и елементи от транспортни средства от тези категории. Въведените такси за моторни транспортни средства от категории М2, Министерство на здравеопазването, N2 и N3 са съобразени с по-голямото влияние върху околната среда като боклуци и източници на излъчвания, се показва още в претекстовете.

Днес държавното управление одобри и промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, с които се усилва действително обхванатото население в системите за разделно събиране на боклуци. С тях се усилва броят на разположените съдове за обитаеми места с под 50 000 поданици приблизително с 15%, от 50 000 до 100 000 поданици с 9% и над 100 000 поданици - с към 7%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР