При разкопките в местността Градище в прохода Вратцата бяха намерени

...
При разкопките в местността Градище в прохода Вратцата бяха намерени
Коментари Харесай

Нови два вампира се появиха край Враца

При разкопките в местността Градище в прохода Вратцата бяха открити още два гроба на вампири. При единия от скелетите липсва главата, а при другия – костите на краката под коленете.

Археолозите завяват, че и двата скелета са с извънредно огромни размери – височината им е към 180 сантиметра, което е извънредно събитие за хората през XIII век.

Според експертизите останките на мъжете са заровени през XIII век, като е допустимо те да са изплашили съвременниците поради размерите си. Това може би е предиздвикало средновековните българи да проведат обред срещу вампирясване, с цел да си подсигуряват, че двамата исполини няма да излязат от гробовете си.

 Вампир

" В рамките на един квадрат 5 на 5 метра открихме 3 гроба, този квадрат се намира в границите на крепостната стена - вътре в самия град. И друго – в посока север, на разстояние 15-20 метра се намира средновековна черква. Смятаме, че погребенията са от XIII век, почти същата е датировката и на средновековната черква, което за мен значи, че сме разкрили некропола на средновековния град " – съобщи водещият археолог в изследването лекар Нарцис Торбов.

Средновековните ритуали срещу вампирясване при българите са доста любопитни за множеството археолози. Ритуалите са включвали заливане на мъртвото тяло с вряла вода, отрязване на ходилата или главата.

Най-известна обаче остава така наречен мъртва женитба, когато неомъжена мома или неженен момък наложително се погребват с чеиза, накитите и премените си, с цел да не се върнат назад от Отвъдния свят и да ги търсят.

 Череп

В средата на предишния месец археолозите откриха първите остатъци на върколак край Враца. Трупът беше заровен в каменен гроб.

Скелетът е бил изровен с камък, забит гърдите в региона към сърцето, който е още един от известните ритуали по нашите земи, провеждани срещу вампирясване.

Около гроба на вампира бе открита и особено построена яма оградена с камъни, дървени греди, в които са били забити няколко стоманени гвоздея. Според археолозите тази яма е трябвало да спре вампира да се върне в света на живите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР