При прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от

...
При прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от
Коментари Харесай

Експертите съветват: При прояви на прегряване, не се самолекувайте

При прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от унесеност и инертност - не се самолекувайте, а потърсете неотложна здравна помощ. Този зов насочва доктор Росен Калпачки от болница „ Св. Анна “ към хората, които са били изложени на рисково високи температури.

По думите му преди всичко хората би трябвало да защитят очите и главата от директното слънчево греене.

„ Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема единствено като хубав аксесоар, а на първо място като в допълнение средство за предотвратяване на ретината на очите, която е построена от нервни рецепторни кафези. Задължително е отбягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, в случай че не е допустимо да се стои на закрито, то тогава би трябвало да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя “, изясни доктор Калпачки.

Той посочи, че това е от изключително значение за пациентите с епилепсия, претърпелите мозъчни инсулти, черепно-мозъчни контузии, менингити и други, както и за децата. Директното изстудяване на затоплената глава като се намокри, да вземем за пример, също може да влезе в основание в някои случаи.

„ При рисково прегряване на организма се развива така наречен „ топлинен “ или „ безоблачен удар “ – положения, които могат да бъдат рискови за живота, а водещите признаци при тях са от страна на централната нервна система “, добавя медикът.

Д-р Калпачки поучава в топлите дни да се одобряват в допълнение течности. Той посочи, че би трябвало да се има поради, че в доста топли дни съвсем половината от признатата течност може да се загуби при изпотяването. И, до момента в който здравите бъбреци съумяват да задържат всички потребни соли и посредством урината се отделя единствено непотребното, то при изпотяването се губят значително скъпи соли и минерали, изключително нужни за вярното действие на нервната система.

„ Ето за какво, при нараснало изпотяване е потребно да се одобряват в допълнение соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), по този начин и така наречен „ изотонични питиета “, сподели още той.

Според него не трябва да се подценяват и наличните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР