При преобразуването на цените от лева в евро трябва да

...
При преобразуването на цените от лева в евро трябва да
Коментари Харесай

Преизчисляваме цените в евро, ето как

При преобразуването на цените от лв. в евро би трябвало да се направи пресмятане на новите суми с всички пет знака след десетичната запетая. Това е записано в идея за закон за приемане на еврото, оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите, предава БНР. В нея е посочено, че изчисляването на новите цени в единната европейска валута ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

Закръгляването на цените ще се прави съгласно третия знак след десетичната запетая, написа още в проектоконцепцията, само че изчислението наложително ще се прави при цялостното използване на петте знака след нея. Ако третият знак е еднакъв или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противоположен случай, то е надолу.

Това на процедура значи, че в случай че една стока коства 65 лв. сега на въвеждане на еврото, когато се преизчислява в евро, би трябвало тази стойност да бъде разграничена на 1.95583. Получената сума до третия знак е 33.233 или 33,23 евро, защото третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет.

Цените ще бъдат оповестени в двете валути месец, откакто бъде взето решението за въвеждането на единната валута у нас и година след фактическото влизане в еврозоната. Възможността да се употребяват двете валути по едно и също време ще е единствено един месец, само че шест месеца ще може обменът на левове да става в евро без таксуване.

В плана на идея е разказано по какъв начин да работят кредитните институции и да стане преизчисляването на разнообразни финансови принадлежности.

Припомняме, че индикативната дата за въвеждане на еврото у нас е януари 2024 година. Според служебния министър на финансите Росица Велкова, макар влошаващите се индикатори на фиска, към момента страната ни има късмет да съблюдава този период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР