При преминаване към работа от разстояние работещите имат право да

...
При преминаване към работа от разстояние работещите имат право да
Коментари Харесай

КНСБ: Някои от разходите при дистанционна работа са за работодателя

При прекосяване към работа от разстояние работещите имат право да изискат работодателят да им заплаща разноските за домакински интернет. Това изясни за БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

В синдиката постъпват многочислени запитвания по отношение на правата на работещите в изискванията на оповестения локдаун, в това число за техническото съоръжение и разноските по поддръжката му.

Право на работодателите пък е да пуснат чиновниците си в заплатен отпуск без тяхното единодушие, добавя репортерът ни Мария Костова:

Когато се минава на отдалечена работа се трансформира единствено мястото на работа, само че не и другите условия в трудовия контракт, свързани с работното време, заплатата и отпуските. В заповедта за прекосяване на чиновниците към работа от у дома би трябвало да бъдат избрани изискванията на труд, изясни националният секретар на КНСБ Величка Микова. Определя се къде е работното място, техническото и различен тип съоръжение, както и разноските за неговата поддръжка.

" Работодателят дефинира по какъв начин ще се достави, да речем, преносим компютър на служащия или служителя, с който той да работи, по какъв начин ще му се поддържа оборудването, по какъв начин ще му се даде интернет връзката. Законът е определил, че при работа от разстояние някои от разноските са за сметка на работодателя и тези разноски обаче би трябвало да се договорят двустранно “.

В случаите на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура работодателят има право да даде на служителя неговия заплатен годишен отпуск без единодушието му, сподели още специалистът.

" Дори, когато служащият и служителят не е придобил изискуемия се трудов стаж, да употребява заплатен годишен отпуск – 4 месеца ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР