При правилно съхранение, далеч от пряка светлина и на хлад,

...
При правилно съхранение, далеч от пряка светлина и на хлад,
Коментари Харесай

Как може да различим истинския от фалшивия мед

При вярно предпазване, надалеч от директна светлина и на студ, същинският мед остава първокласен. Аз имам пчелен мед от акация, създаден през 2013 г- на тези празници го консумирахме вкъщи и неговите качества по никакъв метод не бяха нарушени, въпреки да е на към 10 година Това сподели пчеларят Искрен Мутафов пред радио " Фокус “.

" Най-голямата гаранция е да купим мед от приближен пчелар, от който обичайно купуваме. При вярно предпазване той трае 2-3 години. При това състояние човек може да се достави елементарно за цялата година, вместо да тича до супермаркета да си купува мед от него при простуда, мед, за чиито качества не е сигурен дали са задоволително високи “, сподели още Мутафов. Това важи за пчелното млечице и цветният прашец, които също са имуностимулатори и които е добре да имаме в дома си от благонадежден източник, добави той.

За да се дефинира типът на меда, се прави поленов разбор. Има типове, които даже и след години не кристализират – да вземем за пример акациевият мед, съобщи още Мутафов.

" Кристализацията или захаросването е типично за всеобщите медове вид " букет “. Това, че той не е кристализирал, не е гаранция, че е същински, естествен “, акцентира Мутафов.
 istock istock
" Когато видите буркан мед за 5 лева на рафта в магазина, който Ви наподобява повече на вода, в сравнение с мед, можете да бъдете съвсем уверени, че са осъществявани операции и не става дума за същински мед. В пакетчетата по заведенията медът за чай няма по какъв начин да бъде естествен. Медът не се изстисква в чая “, изясни специалистът.

Според националната разпоредба за качеството на меда, има съществени параметри, на които той би трябвало да дава отговор, с цел да се назова " същински “. Те са наличието на вода, т.н.р. ХМС разбор, съкращаване наличието на захари – глюкоза и фруктоза.

Могат да се създадат поленов разбор за установяване монофлорните типове, електропроводимост за мановите медове, правят се и разбори за съществуване на антибиотици, с цел да стане ясно дали медът е изцяло естествен. Потребителят обаче не е химик и физик, а тези разбори не се вършат на друго място, с изключение на в малцина профилирани лаборатории. Те се вършат от производителите за цели партиди мед.

" Затова най-хубавият съвет, който мога да дам за различаване на същинския от подправения мед е – купувайте от доверени хора “, приключи Искрен Мутафов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР