При повишаването на прага за консолидираните приходи на български мултинационални

...
При повишаването на прага за консолидираните приходи на български мултинационални
Коментари Харесай

Превозът на плодове, зеленчуци и горива ще се декларира предварително пред НАП

При повишението на прага за консолидираните доходи на български мултинационални компании от 100 млн. лева на 1.47 милиарда лева на процедура компаниите със обвързване за подаване на доклад към Национална агенция за приходите понижават от 26 до едно сдружение (по данни за 2016 г.)

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Новата такса " боклук " се отсрочва за 2022 година

Праговете за наложителен одит не се пипат, а налозите върху колите ще зависят от " еко " категорията, реши бюджетна комисия
25 окт 2018
Какви са новите характерни правила за трансферно ценообразуване
8 окт 2018
Европейски Съюз включи 17 юрисдикции в " черен " офшорен лист

Финансовите министри утвърдиха и " сив " лист с 47 имена
5 дек 2017
Национална агенция за приходите чака първите очети на мултинационални сдружения до края на годината

Фирмите би трябвало да уведомят данъчните и кой от групата ще подава информация и към коя страна
3 ное 2017
Национална агенция за приходите ще получи първите данни за банкови сметки зад граница през есента

България ще се причисли и към самодейността на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за смяна на съществуващите двустранни данъчни спогодби за да се ограничи неплащането на налози
18 май 2017 Две тежащи на бизнеса промени е подготвило финансовото министерство с измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са оповестени за публично разискване. Всеки търговец или производител, който транспортира малко по-големи количества от така наречен чувствителни артикули, които са да вземем за пример храни и горива, ще би трябвало да уведомява данъчните най-малко седмица по-рано. Няма елементи какво тъкмо ще се заявява, само че занапред е ясно, че изискването би основало нова административна тежест за бизнеса и проблеми, да вземем за пример за производителите на плодове и зеленчуци, които в акция ще би трябвало да знаят авансово какъв брой ще наберат дни напред.

Друга смяна стяга контрола във връзка с наложително доказване на пазарните условия и цени при покупко-продажби сред свързани лица. Досега това беше по-скоро непринудено, като главно се спазваше от непознатите компании в страната. Сега документи за така наречен трансферно ценообразуване ще би трябвало да изготвят 6000 компании, което е скъпо и времеемко занятие.

Транспорт за обявление

Контролът върху стоките с висок фискален риск, като плодове, зеленчуци и горива, се стяга с нови условия за търговците. Превозът на сходни артикули да се заявява електронно пред Национална агенция за приходите най-малко 7 дни преди началото му. Ако транспортът стартира от друга страна и приключва в България, задължението се пада на получателя на стоката. Ако става дума за доставка вътре в страната или от България към друга страна в Европейски Съюз, задължението е на доставчика или продавача. За да не се натоварват търговците на дребно, които са оценени като по-безрискови, новите правила ще се ползват единствено при транспортни средства над 3.5 тона, а тежестта на стоките е до 300 кг и под 3 хиляди лева като стойност без Данък добавена стойност.

Докажи цени

Създава се напълно нова глава в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, в която се прецизира документите за трансферно ценообразуване – по какъв начин да се потвърди, че изискванията при покупко-продажби сред свързани лица подхождат на тези сред самостоятелни, както и че покупко-продажби се вършат по пазарни цени. Към момента не е указано по какъв тъкмо метод би трябвало да стане това, а единствено че е наложително да се потвърди. Сега се предлага документите да включва локално и систематизирано досие. Подобно обвързване ще имат български компании и непознати с активност в страната, с активи над 8 млн. лева и чисти доходи от продажби над 16 млн. лева, което съставлява 6000 предприятия, излиза наяве от претекстовете към плана.

Местно досие ще се сформира за следени покупко-продажби от над 400 хиляди лева за продажба на артикули и над 200 хиляди лева за услуги. Понеже праговете са високи, от финансовото ведомство не чакат мярката да засегне огромен брой компании, излиза наяве от претекстовете. Ако фирмите са част от интернационална група, те ще би трябвало да показват и систематизирано досие, направено от крайното дружество майка или друго сдружение от групата. Крайният период за локалното досие е 31 март, а систематизираното досие, в случай че е нужно, би трябвало да се показа най-много година по-късно. Досиетата би трябвало да се съхраняват от компаниите и се дават по искане на Национална агенция за приходите.

За обществените отговорности

Друга смяна в оферти пакет от промени е метода, по който се погасяват обществени отговорности. Към момента всеки може да избере кое обвързване да погаси, а в случай че няма право на избор, се погасяват пропорционално. Сега се предлага погасяването да е от най-старо към най-ново, с цел да се ограничи рискът от погасяване по отминалост.

Принудително събиране пък ще е допустимо единствено за длъжници, които получават приходи над минималната работна заплата. Прагът за подаване на доклади по страни към Национална агенция за приходите се покачва

Проектът на финансовото ведомство предлага и да се увеличи прагът за подаване на доклади по страни (CbC reporting) към Национална агенция за приходите от многонационални компании с българско дружество майка. Целта е да се уеднакви с интернационалните стандарти, като по този начин групите ще би трябвало да подават доклади единствено, в случай че сумата на консолидираните доходи е над 1.47 милиарда лева, или 750 млн. евро за миналата отчетна година. Досега прагът за локални лица в българското законодателство беше 100 млн. лева Информацията в докладите страни по страни се употребява за оценка и разбор на риска, като част от европейската самодейност за автоматизиран продан на данъчна информация сред данъчните управляващи на страните членки на Европейски Съюз.

При повишението на прага за консолидираните доходи на български мултинационални компании от 100 млн. лева до 1.47 милиарда лева на процедура компаниите със обвързване за подаване на доклад към Национална агенция за приходите понижават от 26 до едно сдружение. Вероятно държавният Български енергиен холдинг, демонстрира изследване на " Капитал ".
Това е информацията, която Министерството на финансите даде пред бюджетна комисия предходната година, когато се разглеждаха в началото предложенията. Това беше и аргументът на ведомството за какво е нужно прагът в България да е толкоз невисок спрямо интернационалните стандарти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР