При повече от 50% от проверените обекти по републиканската мрежа

...
При повече от 50% от проверените обекти по републиканската мрежа
Коментари Харесай

Над 50% от проверените пътища в страната имат отклонения от качеството

При повече от 50% от тестваните обекти по републиканската мрежа в гаранционен период има отклоняване при осъществяване на изискваното качество. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на конференция във ведомството, на която той разгласи резултатите от направените инспекции на сектори с профилограф и взетите сондажни проби от асфалтови пластове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тестът с профилограф е вид образна диагностика или знак за това дали има по-сериозни деформации и вероятно дали има проблеми с качеството на инвестиции материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната структура.

Проверките, които започнаха през септември 2023 година, ще се правят постоянно в границите на гаранционния период във връзка с всички обекти, даде обещание министър Цеков.

Експерти на Института по пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура " са обследвали дали настилките по магистрални и първокласни сектори от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният период, са равни.

При инспекциите за надлъжна равност проблеми са открити в 4 от 13 тествани обекта. " От взетите ядкови проби има пет пътни сектора, в които няма никакви отклонения за съответния клас пътища, в седем други обекта са открити отклонения по план и на основа дебелина ", изясни министърът.

" Изпратени са писма до изпълнителите и надзорните компании, в които ги осведомяваме за понижената дебелина на главните пластове. Вече са подхванати дейности за премахване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните компании ", уточни още той.

Според него в някои от обектите позволените дефекти са местни, т.е. отнасят се за дребни сектори на пътното платно, в други са установени систематични нередности - открити са отклонения по целия пътен сектор.

" Изводите са, че явно има отклонения по осъществяване на изискуемото качество и липсва регулярен надзор от страна на изпълнителите, на контролните компании и от страна на страната ", призна Цеков.

По негови думи по автомагистрала " Струма " има отклоняване върху дванадесет разнообразни сектора, които са местни отклонения и не засягат целия пътен сектор. " Друг е казусът при обхода на град Ахелой, където върху сектор от към 5 км от взетите 32 сондажни ядки 22 не дават отговор на плановите и нормативни условия ", сподели министърът. Той посочи, че при инспекцията на околовръстния път на Добрич са открити същите несъответстващи на изискуемото качество характерности в дебелината на горния износващ слой в сектор към осем км.

Проверките бяха направени само по аршин по кое време изтича гаранционният период, безапелационен бе районният министър. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР