При покупка на готова храна за вкъщи ще можем да

...
При покупка на готова храна за вкъщи ще можем да
Коментари Харесай

ЕС ни връща в дълбокия соц, ето какво ще можем да правим с храната за вкъщи

При покупка на подготвена храна за у дома ще можем да използваме наши съдове. Това планува план на нов правилник на Европейски Съюз за опаковките и отпадъците от опаковки, който беше показан на конгрес, проведен от БСК.

Обще взето ще се върнем с дълбокия соц. Тогава майка, баби, леки, каки взимаха от столовете с едни канчета, отлично пригодени за тази цел. Но те бяха ъгъл, тогава на " власт " Цените национални, яденето под въпросителна – това беше живот за " модерната “ за това време стопанка.

Цената е да бъде лимитирано потреблението на опаковки, да се насърчи тяхното преработване, както и повторната им приложимост.

При продажбата на подготвена храна за у дома от топлите витрини на комерсиалните вериги, от сладкарници или заведения за хранене ще би трябвало да бъде насърчено и потреблението на съдове за многократна приложимост, написа " Труд “.

За да се насърчи предотвратяването на боклуци, следва да се вкара ново разбиране за “повторно пълнене ", написа в регламента. Повторното пълнене е характерна мярка за предотвратяването на боклуци.

Това значи, че при покупката на храна за у дома хората ще би трябвало да имат опция да избират - да употребяват лични съдове, да вземат кутии за храна от търговеца, които по-късно наново може да бъдат употребявани, или пък да купи храна в кутии за еднократна приложимост.

В момента при продажбата на подготвена храна за у дома от топлите витрини на комерсиалните вериги взимат от клиентите по 25 ст. за всяка кутия за еднократна приложимост. Ако човек купи четири порции храна, би трябвало да даде един лев единствено за кутии.

Таксата за кутиите за еднократна приложимост беше въведена, с цел да накара хората последователно да се откажат от потреблението им. Наред с таксата за кутиите търговците бяха задължени да оферират на клиентите си различни способи за продажба на готовата храна.

Реално обаче множеството търговци не оферират такава различна опция, а хората са принудени да заплащат за потреблението на кутии за еднократна приложимост.

В момента хората не могат да употребяват лични съдове при покупка на храна за у дома. Представители на комерсиалните вериги разясниха, че това се прави от хигиенични условия и, с цел да бъде обезпечено качеството на храните.

Според новия правилник на Европейски Съюз обаче, хората ще могат да употребяват и лични съдове. Окачванията са регламентът да бъде дефинитивно признат още идващия месец.

Регламентът разказва и точните правила, при които хората ще могат да употребяват кутии за многократна приложимост, предлагани от самите търговци.

Когато търговец предлага опция за покупка на артикули посредством наново пълнене, той би трябвало да осведоми клиентите за типовете съдове, които могат да се употребяват, хигиеничните стандарти за наново пълнене, както и за отговорността на крайния ползвател във връзка с здравето и сигурността при потреблението на съдовете.

Тази информация ще би трябвало да се актуализира постоянно и да се слага на видно място в пространствата или да се дава по различен метод на клиентите.

От 1 януари 2030 година най-малко 10% от готовата храна за у дома би трябвало да бъде продавана в опаковки за многократна приложимост или в кутии за наново пълнене. От 1 януари 2040 година най-малко 40% готовата храна за у дома би трябвало да бъде продавана в такива кутии.

Новият правилник ще важи освен за готовата храна за у дома, а и за продажбата на всевъзможни храни и питиета, даже за домашен електроуреди.

Търговците, които продават огромни домашен уреди, би трябвало да подсигуряват, че от 1 януари 2030 година най-малко 10% от тези артикули се дават в опаковки за многократна приложимост, а от 1 януари 2040 година най-малко 50% от тези артикули се дават в опаковки за многократна приложимост.

Новите правила няма да важат за продажбата на мляко и вино, както и за опаковки от хартия или картон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР