При платежни спорове - отговор до 35 дниСтроги изисквания за

...
При платежни спорове - отговор до 35 дниСтроги изисквания за
Коментари Харесай

До 100 лв. загуба, ако банковата карта бъде източена

При платежни разногласия - отговор до 35 дни

Строги условия за издаване на лиценз за осъществяване на активност като платежна институция и сдружение за електронни пари. По-висока сигурност за потребителите на платежни услуги. Това е записано в нов Закон за платежните услуги и платежните системи, който Народното събрание одобри на второ четене.

Банките ще са длъжни да дават услуги по иницииране на заплащане, която разрешава банката да реализира директна връзка сред уеб страницата на търговеца, от който клиентът желае да пазари, и платежната сметка на последния. Чрез тази услуга ще е допустимо да се правят евтини онлайн заплащания, без да е належащо да притежаваме на кредитна или дебитна карта, електронен портфейл или да употребяваме различен медиатор сред интервенциите.

Втория вид услуги, които вкарва гласувания закон са тези по даване на информация за сметка, който ще даде достъп на потребителите до всички платежни сметки, които имат при другите снабдители на платежни услуги посредством използването на една онлайн платформа.

За да се увеличи сигурността на потребителите при интернет услугите, новият закон задължава банките да откриват по разнообразни критерии, както идентичността на онлайн търговците, по този начин и на потребителите. Всеки случай ще се рапортува на Българска народна банка. Намалява се оптималния размер на загубите, които клиентът понася при загуба или кражба на платежен инструмент – от 300 до 100 лева Ако в този момент при загуба, кражба или непозволено заплащане с банкова карта да вземем за пример клиентът на банката поема загубите до 300 лева, в новия закон този предел се понижава до най-много 100 лева

Въвежда се и оптимален период от 35 работни дни за отговор по тъжба на клиент от страна на снабдител на платежни услуги. При подаване на тъжба институцията би трябвало да отговори до 15 работни дни. Ако не може да го направи, законът задължава да изясни документално на клиента за какво и по кое време ще отговори, като до най-много 35 работни дни би трябвало да даде отговор на подадената тъжба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР