При първите знаци за намаляване на военното напрежение около Украйна

...
При първите знаци за намаляване на военното напрежение около Украйна
Коментари Харесай

Газът тръгна надолу. Каква е връзката с войната?

При първите знаци за понижаване на военното напрежение към Украйна газът потегли надолу.

След като в понеделник цените на мартенските фючърси за газ в Европа скочиха над 1000 $ за хиляда кубически метра, през днешния ден те паднаха под 800 $, сочат данни на лондонската борса ICE, съобщи РИА Новости.

Стойността им падна още със старта на търговията: при откриването на борсата цената беше $926 и през първия час не се задържа дълго над $940, след което форсира темпа на спад.

В 19:52 московско време котировката за миг падна до 798,7 $, което е с повече от 16 % по-ниско от предходната цена -  943,7 $.

Спадът форсира темпото си на фона на разсейването на геополитическото напрежение.

Фючърсите за газ започнаха да нарастват доста предишното лято: до края на август цената им набъбна от $250-300 до $600 за хиляда кубически метра, през октомври за първи път надвиши $1000, а на 21 декември доближи исторически връх от $2190. След това последва известно оттегляне, само че цените остават непрекъснато високи, което не е следено в цялата история на действието на газовите хъбове в Европа.

Експертите изясняват това с празните европейските подземни складове, лимитираното предложение от главните снабдители и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

Властите на европейските страни неведнъж упрекваха Русия, че е предизвикала енергийната рецесия. Но Владимир Путин назова тези изказвания нелепости. Той напомни, че е предложил на Брюксел да остави дълготрайни контракти за доставка на първични материали, само че Европейската комисия настоя за пазарно ценообразуване, което в последна сметка докара до рецесия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР