При освобождаването на иракския град Мосул от групировката Ислямска държава

...
При освобождаването на иракския град Мосул от групировката Ислямска държава
Коментари Харесай

Над 9000 цивилни са били убити при освобождаването на Мосул според местни жители

При освобождението на иракския град Мосул от групировката " Ислямска страна " след девет месеца борба са били убити сред 9000 и 11 000 цивилни – близо 10 пъти повече от публично изнесените данни, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на локални поданици.

Агенцията отбелязва, че тази численост не е публично приета от водената от Съединени американски щати коалиция, иракското държавно управление или ИД.

Новите данни са компилирани от свидетелства на гробари, чиновниците на градската морга и доброволци, които изваждат трупове от руините на града.

Иракските и съдружните сили са виновни за гибелта на минимум 3200 цивилни при въздушни удари, артилерийски и минометен обстрел сред октомври 2016 и юли 2017 година, сочи броене на АП въз основа на самостоятелни сведения на неправителствени организации. Повечето от тези жертви са разказани просто като " премазани " в известията на иракското здравно министерство.

Коалицията декларира, че няма запаси да направи инспекции в Мосул, и признава отговорността си единствено за 326 убити цивилни.

АП се е сдобила от локалната морга със лист от 9606 имена на хора, които са убити при освобождението на града. Смята се също по този начин, че под руините към момента са заровени стотици тела.

Според разбор на АП от близо 10 000 смъртни случая измежду цивилното население на Мосул, към една трета са убити при бомбардировки на ръководената от Съединени американски щати коалиция или иракските държавни сили, още една трета са убити от ИД, а за останалите не може да се дефинира сигурно, защото са се намирали в квартали, потърпевши от въздушни удари, бомби на ИД и минометен обстрел от всички страни.

Според иракския министър председател Хайдер ал Абади в борбата за Мосул са убити 1260 цивилни. Водената от Съединени американски щати коалиция не е показала сбор убити цивилни.

Тя разчита на видеозаписи от дронове и от камери на оръжейни системи, както и на наблюдения на водачи. Представители на обединението не са посещавали моргата на Мосул, нито са поискали от нея данни, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР