При официално преброени над 92% от гласовете, дясноцентристката Нова демокрация

...
При официално преброени над 92% от гласовете, дясноцентристката Нова демокрация
Коментари Харесай

Гърция прихвана българския политически бацил

При публично преброени над 92% от гласовете, дясноцентристката Нова народна власт взима над 40 % от вота на гърците. С 20 повече от главния си конкурент – Сириза, която губи много от гласоподавателите си.

Лидерът на лявата групировка Алексис Ципрас призна провалянето си. Много от гласоподавателите на Сириза в този момент са дали вота си за социалдемократическата ПАСОК, която взима съвсем 12 %, двойно повече от резултата й на изборите през 2019 година.
-->
Триумфалната победа на Нова народна власт, както беше оценена тук, обаче не й дава опция за съставянето на еднопартийно държавно управление, защото няма да има болшинство от 151 депутати, а единствено 145.

Лидерът на Нова народна власт Кириакос Мицотакис разгласи, че вярата е победила скептицизма, само че въпреки всичко Гърция отива на нови избори.

Ще мина през всички процедури, които планува Конституцията ни, още от понеделник, запазвайки стабилната си позиция, че математиката на пропорционалната система води до партийни пазарлъци. И в края на краищата водят до невъзможност. Без подозрение политическото земетресение от изборите, ни приканва всички да забързаме процедурите, тъй че да реализираме дефинитивно съставянето на държавно управление в Гърция, сподели Мицотакис.

С тези избори Гърция прихваща политическия микроб от България и потегля по пътя на неустойчивостта в очакване на следващ избор.

Предстоящите предварителни избори се чака да са в края на юни. Те ще се проведат по разпоредбите, които анулира за миналите към този момент избори СИРИЗА. Така с поправките на Нова народна власт, за идния предварителен избор се връща остарялата изборна система - пропорционална, само че с бонус до 50 спомагателни депутати за печелившата партия. Това се чака да обезпечи на Нова народна власт бъдещо устойчиво, само че и еднопартийно 4-годишно ръководство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР