При очакваното оживление на икономиката, наличието на психосоциални и организационни

...
При очакваното оживление на икономиката, наличието на психосоциални и организационни
Коментари Харесай

Новите форми на работа крият риск за здравето

При предстоящото раздвижване на стопанската система, съществуването на психосоциални и организационни рискови фактори като висока работна натовареност, къси периоди за осъществяване, дълго и/или ексцентрично работно време (работа на смени, нощен труд), несигурна работа или работа в изолираност, способстват за развиването на някои хронични разстройства и болести.

Това е записано в Проект на Национална стратегия по сигурност и здраве при работа 2022 – 2024 година, препоръчан от Министерството на труда и обществената политика за публично разискване.Целта й е да се очертаят уговорките на държавните органи, работодателските, синдикалните и неправителствените организации за насърчаването на високи стандарти за изискванията на труд, като се регистрират измененията на работното място и възникването на нови професионални опасности.

От началото на сегашния век броят на служащите в нетипични форми на претовареност (срочни трудови контракти, независима претовареност, служащи, наети посредством организации за краткотрайна заетост) е повишен доста и този развой ще продължи и през идващите години.

Глобализацията, както и пандемията дадоха подтик за развиването на нови технологии, и по-специално на информационно-комуникационните технологии (ИКТ). По данни на комисията вследствие на пандемията близо 40% от служащите са почнали да работят отдалечено на цялостно работно време. Бързото разпространяване на ИКТ и интернет трансформира метода, по който сдруженията провеждат производството, и води до промени на изискванията и организацията на труда. Напредъкът в технологията може да обезпечи нови благоприятни условия за служащите на всички стадии от техния живот и кариера, написа в програмата..

Според специалистите цифровите технологии могат да обезпечат на служащите, в това число служащите с увреждания или по-възрастните служащи, и техните работодатели цифрови решения, които да подкрепят тяхното здраве и богатство. Роботизацията, потреблението на изкуствен интелект и все по-голямото преобладаване на отдалечена работа понижават рисковете от рискови задания, като да вземем за пример такива в мощно нечисти среди.
 istock istock
Новите технологии обаче също основават редица провокации заради по-голямата неизправност от позиция на времето и мястото на осъществяване на работата и рисковете, свързани с новите принадлежности и машини, предизвестяват специалистите от общественото министерство. ИКТ способстваха за развиването на стопанска система, която действа 24 часа в денонощието и 7 дни седмично, и постанова разбиране на гъвкава организация на труда, огромна степен на еластичност на работното време и квази-постоянна подготвеност за работа.

Кои хора ще изпаднат от пазара на труда

Все по-широкото потребление на компютри и автоматизирани системи на работните места води и до повишаване на случаите на работа в неподвижно състояние на тялото и на физическо обездвижване на работното място, което  се свързва с нараснали здравни опасности като исхемична болест на сърцето, някои типове рак и психически проблеми като меланхолия и тревога.

Промените в работната среда водят до нараснало влияние върху равновесието сред професионалния и персоналния живот. Източниците на влияние включват фактори като нарасналото осведомително натоварване, нуждата от бърза реакция, високите условия във връзка с качеството на обслужването на клиентите и обвързваните с тях условия служащите да са непрекъснато разполагаем, както и бързите темпове на измененията.
 istock istock
Необходимо е да се прави оценка въздействието на новите модели на претовареност и работа, другите форми на еластичност и внедряването на нови технологии (например мобилна работа, реализирана благодарение на ИКТ) върху равновесието сред професионалния и персоналния живот и здравето и благосъстоянието на работното място, поучават специалистите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР