При най-дълбокото гмуркане, направено някога от човек в подводница, инвеститор

...
При най-дълбокото гмуркане, направено някога от човек в подводница, инвеститор
Коментари Харесай

Откриха боклуци на дъното на океана при най-дълбокото гмуркане в историята

При най-дълбокото гмуркане, направено в миналото от човек в подводница, вложител и откривател от американския щат Тексас е разкрил нещо, което може да откри в канавката на съвсем всяка улица на света: отпадък.

Виктор Весково, пенсиониран офицер от военноморските сили, съобщи, че е направил притеснителното изобретение, откакто се е спуснал на към 10 928 метра до точка в Марианската котловина в Тихия океан, което е най-дълбокото място на Земята. Неговото гмуркане е стигнало 16 метра по-надолу от предходното най-дълбоко втурване в падината през 1960 година, споделя " Ройтерс ".

Весково е разкрил незнайни типове, като е посетил места, където човек в никакъв случай преди не е стигал. Веднъж прекарал четири часа на дъното на падината, разглеждайки морския живот, вариращ от наподобяващи на скариди членестоноги с дълги крайници и пипала до полупрозрачни " морски свине ", сходни на морска краставица.

Той също по този начин видял ъглови железни или пластмасови предмети, един с надпис върху него.

" Беше доста разочароващо да видя явно човешко замърсяване в най-дълбоката точка в океана ", разяснява Весково.

Пластмасовите боклуци доближиха епидемиологични размери в международните океани, като оценките на Организация на обединените нации са за към 100 млн. тона отпадъци, изхвърлени там до момента. Учени откриха огромни количества микропластмаса в червата на дълбоководни океански бозайници като китовете.

Весково се надява, че откритият от него отпадък в Марианската котловина ще увеличи осведомеността и осъзнатостта за изхвърлянето на отпадъци в океаните и ще окаже напън върху държавните управления за по-добро използване на съществуващите регулации, или да бъдат признати нови.

" Това не е огромно бунище, макар че се третират като такива ", акцентира Весково за международните океани.

През последните три седмици експедицията е направила четири гмуркания в Марианската котловина в неговата подводница, събирайки биологични и скални проби.

Това беше третият път, когато хора се гмурнаха до най-дълбоката точка в океана. Канадският кино режисьор Джеймс Камерън беше последният, който се спусна през 2012 година в подводницата си, достигайки дълбочина от 10 908 метра.

Преди гмуркането на Камерън първата експедиция до Марианската котловина беше направена от американските военноморски сили през 1960 година, достигайки дълбочина от 10 912 метра. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР