При най-благоприятни условия мишките обикновено не могат да живеят повече

...
При най-благоприятни условия мишките обикновено не могат да живеят повече
Коментари Харесай

Мишката, която постигна рекорд на Гинес

При най-благоприятни условия мишките нормално не могат да живеят повече от пет години. Тихоокеанската джобна мишка, която се споделя Пат, прави изключение. Със своите 9 години и 209 дни тя даже влиза в Книгата за върхове на Гинес като най-възрастната мишка в света, обект на грижите на индивида.

Пат е роден в зоопарка на Сан Диего на 14 юли 2013 година като част от стратегия за запазване на типа. Той е кръстен на артиста от " Стар Трек " Патрик Стюарт. Тихоокеанската джобна мишка е най-малката мишка в Северна Америка. Естественият й хабитат е долината на река Тихуана. След 1932 година обаче броят на гризачите понижава поради човешката интензивност в региона.

За известно време даже се счита, че типът е изцяло липсващ. През 1994 година в Ориндж каунти е открита дребна изолирана популация и от 2012 година се започва стратегия за запазване, която цели да запази животинския тип. През предходната година са родени 117 дребни, като доста от тях ще бъдат пуснати в дивата природа напролет на 2023 година

Въпреки че дребните гризачи са един от най-недолюбваните от индивида животни, те са значими за екосистемата. От IFL Science коментират, че тяхната роля в разпространяването на растителните семена е от изключително огромно значение, по тази причина е значимо и да не изчезват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР