При наличието на днешните огромни мегаполиси е трудно човек да

...
При наличието на днешните огромни мегаполиси е трудно човек да
Коментари Харесай

Най-загадъчните древни градове

При съществуването на днешните големи мегаполиси е мъчно човек да си показа, че един град може да бъде опустошен, зарязан и даже от време на време пропуснат. Такива случаи има обаче в обилие. Достатъчно е да си напомним Троя, Припят, Помпей, Мачу Пикчу. Дори и в България има доста изоставени и забравени градове – Рациария, Светополис, Перперикон, а в последните десетилетия има, за жалост, от ден на ден и повече изоставени и забравени села.

Някои антични поселения обаче пленяват човешкото схващане епохи наред, поради своята мистичност и частици от истината, достигнали до нас. Представяме ви в идващите редове някои от най-загадъчните антични градове, били в предишното люлката на човешката цивилизация, само че изчезнали от света и човешкото схващане заради бурите на историята.

Велико Зимбабве, Зимбабве

Една от най-големите загадки на Южна Африка е големият, ограден с каменна стена град, прочут през днешния ден като Велико Зимбабве. Градът е бил дом на към 30 000 души. Бил е в разцвета си сред 1200-1450 година, когато е сърцето на интернационален търговски район, разпрострян се до Китай и Индия. Освен на търговията с далечни земи, благосъстоянието на града се дължало и на множеството златни мини в района, както и на големите стада добитък, отглеждани от жителите му.

Градът нямал аналог на юг от Екватора, нито като метод на градеж, нито като софтуерен прогрес на жителите му. Подобно на доста космополитни градове от своята ера, Велико Зимбабве претърпява тайнствен крах. Гладът, породен от несъразмерната паша, може да е съдействал за неговата гибел. Може би причина е била смяна в желаните търговски пътища. Това обаче са единствено теории. До през днешния ден учените не знаят съвсем нищо за жителите на града, тяхната цивилизация и за гибелта на великия град.

Тонис, Египет

През 8 век пр.н.е. Тонис е бил именитата врата на Египетската империя към останалия свят. Представлявал голям пристанищен град, цялостен с невероятни монументи, богати търговци и големи здания. Днес е напълно потънал в Средиземно море. Тонис почнал постепенно да запада след възхода на Александрия, само че в последна сметка този спад станал дословен, когато източникът на благоденствие и благосъстояние – морето, го погълнало. Никой не е сигурен по какъв начин се е случил този прелом, погълнал десетки хиляди от неговите поданици. Старите източници мълчат, като тук-там се загатва наказване от боговете. Учените през днешния ден считат, че провинен за злополуката е земетресение.

Акад, Ирак

 античен град Акад

В дълбока античност, към 3000 пр.н.е., Акад бил най-големият град в света. Полисът станал столица на първата империя в човешката история. Всички пътища водели към него, а народите на Близкия изток се страхували и покланяли на царя, управлявал зад стените му. Днес никой не знае къде се е намирал античният мегаполис.

Единственото, което знаят учените за разположението на античния град, е, че се е намирал на десния бряг на река Тигър, евентуално сред градовете Сипар и Киш (или може би сред Мари и Вавилон или даже другаде по продължение на Ефрат). Според легендата Акад бил издигнат от цар Саргон Велики (който управлявал 2334-2279 година прочие Хр.), който обединил Месопотамия под ръководството на своята акадска империя и сложил стандарта за бъдещите форми на ръководство на многонационална страна.

Деринкую, Турция

Деринкую е голям, античен под земята град, датиращ от ранната Византийска империя. Не е известно по кое време е основан. Според някои източници това станало още през 7 век пр.н.е., само че достигнал най-големия си размер в интервала сред 500-1000 година, когато бил вкопан цели пет етажа надълбоко в земята и бил населяван от повече от 20 000 души, плюс селскостопански животни. В подземното обитаемо място имало магазини, заведения за хранене, черква и оборудване за произвеждане на вино. Местните поданици изкопали тунели и стаи под домовете си, надълбоко в меката пясъчна вулканична канара на централната турска област Кападокия. Цяла подземна цивилизация процъфтявала в Деринкую през Средновековието до края на 11 век. Тогава Деринкую бил зарязан, с цел да бъде открит още веднъж за света през 1969 година.

Кахокия, Съединени американски щати

Разположен до река Мисисипи, покрай днешния Сейнт Луис, Кахокия стотици години бил най-големият град в Северна Америка. Жителите му построили големи земни могили, някои от които могат да се посетят и през днешния ден, и големи площади, които служели като пазари и места за срещи. Има безапелационни доказателства, че жителите на мистериозния античен град имали доста комплицирани селскостопански практики и даже че сполучливо отклонявали няколко притока на Мисисипи, с цел да напояват полетата си.

Подобно на маите, жителите на Кахокия претърпели разцвета на цивилизацията си сред 600-1400 година прочие Хр. В най-хубавите му дни популацията на града надвишавало 70 000 индивида. Никой не е сигурен за какво градът бил зарязан, нито по какъв начин районът е успявал да поддържа огромна градската цивилизация в продължение на стотици години. Кахокия и до през днешния ден си остава неразгадана тайнственост, източник на доста конспирации.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР