При над 500 инспекции са установени подвеждащи брошури и разлика

...
При над 500 инспекции са установени подвеждащи брошури и разлика
Коментари Харесай

Масови нарушения при цените на храните при всеки втори търговец

При над 500 инспекции са открити подвеждащи брошури и разлика сред цената на щанда и на касата

Държавата продължава войната против спекулата при цените на храните. Докато търсят нелоялни търговски практики и повишени цени, през днешния ден инспектори в София се натъкнаха на артикули с изминал период на валидност, съобщи.

Кампанията за контролна активност започва на 15-и февруари. Вече повече от 20 дни на прицел на контролните органи - Национална агенция за приходите, Агенцията по храните и Комисията за отбрана на потребителите, са нелоялните търговци.

Равносметката: при над 500 инспекции, в нарушавания е заловен всеки втори търговец. За над 200 от тях има подозрения за нелоялни търговски практики. Ако те се потвърдят, глобите са до 50 000 лева или до 70 000 лева - при наново нарушаване.

Само през миналата седмица инспекторите са влезнали в над 300 хранителни обекта, като в нарушаване са хванати към 10% от тях.

„ Днешната инспекция във връзка с сигурност на храните демонстрира съществуване на към 20 пакетчета кренвирши с изминал период на валидност ”, изясни зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова.

Инспекторите ревизират още дали в рекламната листовка на търговеца е представяна подвеждаща информация за седмичните промоции. Както и разграничава ли се цената на щанда и на касата в обекта.

„ Нашите инспекции са ориентирани към по-големите търговски обекти, не тъй като са по-големи, а тъй като държат преобладаващия пазарен дял. Те са в положение да изкривят целия пазар ”, сподели ръководителят на КЗП Стоил Алипиев.

Проверките, стартирани от служебния кабинет, откриха вериги, в които надценката върху цената на производителя е цели 100%.

„ Те слагат трайни промоции и понижение на цените от 25-27% - нещо, което приказва, че има запас в понижението на цените на питателните артикули ”, счита министър председателят Гълъб Донев.

Отговорът на една от огромните вериги у нас не закъсня: „ Цените скачат не по преценка на търговеца, а още по пътя от производителя до рафта ”.

„ Пример е превозът, който е главен в нашия бизнес. Категорично няма надценки, представени по метода, по който бяха показани от държавното управление ”, уточни Милена Драгийска - гл. изпълнителен шеф на огромна хранителна верига.

От хранителната верига съпоставят 21 продукта в главната потребителска кошница, които оферират в магазините си у нас и в Германия. Равносметката: най-евтините яйца, кашкавал и прясно мляко, които се оферират на българските консуматори, са по-скъпи от тези за немските.

„ Останалите 17, измежду които и цялото пиле, което за кг коства с над 3 лв. по-евтино в България, в сравнение с в Германия, демонстрират, че е по-коректно да съпоставяме цялата потребителска кошница. В България тя е с над 30% по-евтина, от която и да било от западноевропейските страни ”, съобщи още Драгийска.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР