При конете случната кампания продължава 4-5 месеца през годината. Мъжките

...
При конете случната кампания продължава 4-5 месеца през годината. Мъжките
Коментари Харесай

Размножаване при конете

При конете случната акция продължава 4-5 месеца през годината. Мъжките и женските коне доближават полова зрялост в интервала от 10- до 18-месечна възраст. Разплодната възраст при жребците е 4 години, а при кобилите – 3 години. Разплод не конете може да се реализира до достигането на 14-16-годишна възраст на животните.

Според експертите ранното заплождане на коне пречи на естественото развиване на кобилата, а плодът, от своя страна, е неприспособим за живот. То е нездравословно и за жребците на възраст под 4 години, защото те ще изразходват огромна част от силата си за приемане на сперма, а не с цел да изградят здрав организъм.

Най-често кобилите се заплождат след ожребването на 4-я или 5-я месец. Продължителността на разпасаността при тях е от 4 до 7 дни, а овулацията настава един или два дни преди края на разпасаността. Половият цикъл на кобилите има 4 етапи.

Диеструм, етапа на покой, продължава от 4 до 10 дни. При нея кобилата не позволява жребеца до себе си. Проеструмът е с дълготрайност от 4 до 8 дни. Еструсът се появява в интервала сред 5-я и 7-я ден. Характеризира се с смяна в държанието и половите органи на кобилата – външните им полови органи набъбват, стартират да уринират по-често и сами отиват при жребеца.

Овулацията настава през последните 24-48 часа преди разпасаността. След като е минал този стадий, кобилата не позволява повече жребци до себе си.

След като е навлязла в разпасаността, кобилата би трябвало да се отдели и да се осемени. Ако осеменяването се случва по натурален път, може да се наложи кобилата да бъде вързана с въжета, с цел да не нарани половия член на жребеца. Жребецът би трябвало да се заведе откъм главата на кобилата.

 Коне

Ако е по-неопитен, е желателно да му се обезпечи задоволително място, с цел да може бързо да се качи върху нея. Ако всичко е наред, еякулацията настава бързо, което си личи по корена на опашката на жребеца. През това време и кобилата се освобождава от въжетата.

Препоръчително е след чифтосване на конете стопаните да дезинфекцират половия член на жребеца, с цел да го предпазят от разпространяването на заболявания по конете. Естественото осеменяване зависи от разнообразни фактори. Понякога жребците не желаят да осеменят дадена кобила, тъй като не харесват цвета на косъма ѝ да вземем за пример.

Жребците могат да правят 6 скачки за една седмица. Трябва да има отмора от към 10 часа сред обособените скачки.

Изкуственото осеменяване се прави от експерт, защото той може да реши по кое време е точното време и какво е точното количество сперма, което да вкара в матката на кобилата. Едни от най-важните фактори за успешността на изкуственото осеменявате са: положението на половите органи на кобилата, годността на спермата, въвеждането ѝ в матката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР