При изключителни мерки за сигурност в Киев заседаваха Европейската комисия

...
При изключителни мерки за сигурност в Киев заседаваха Европейската комисия
Коментари Харесай

От нашия специален пратеник: ЕС затвърждава подкрепата си за Украйна и ще продължава да я подпомага

При изключителни ограничения за сигурност в Киев заседаваха Европейската комисия и украинското държавно управление преди идната на следващия ден среща на върха сред Европейския съюз и Украйна.

За първи път ръководителят Урсула фон дер Лайен докара 15 еврокомисари в Киев в жест на взаимност и поддръжка за украинския народ. Основните тематики в диалозите са европейската поддръжка за възобновяване на страната, както и вероятностите й да стане част от Европейския съюз.





Срещата сред Европейска комисия и държавното управление на Украйна мина при изключителни ограничения за сигурност, тъй като не се е случвало Европейска комисия да заседава в страна, която е във война. Охраната на президента Зеленски е извънредно сериозна и по време на срещата му с Урсула фон дер Лайен публицистите бяха допускани в залата само с лист и писалка.

За следващ път Европейски Съюз засвидетелства поддръжка към хората на Украйна и възобновяване на страната. Досега Съюзът е дал 50 милиарда евро на Украйна, чака се тази помощ да продължи, както и военните доставки и образованието на украински бойци. Очакванията са тази година броят на бойците, подготвени в европейски бази, да се удвои - от 15 000 на 30 000.

" Силното ви предпочитание да се присъедините към Европейски Съюз е впечатляващо. Изготвихте кандидатурата си по идеален метод. Станахте страна-кандидат, до момента в който водите сражения. Продължавате да постигате впечатляващ прогрес, с цел да отговорите на седемте критерия, сложени от Комисията. Радвам се да видя, че вашите служби за битка с корупцията работят дейно за пресичането на сходни практики ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.



" Всички знаем, че Русия концентрира силите си, с цел да направи опит да отмъсти не просто на Украйна, а на цяла свободна Европа и на целия свободен свят. За да победиш зложелател като този, не е задоволително да постигаш триумфи единствено на бойното поле. Трябва и да вярваш в Европа, в свободна, мирна Европа, в обединена Европа, такава със мощни институции. Обсъдихме новия, десети пакет от наказания против Русия. Целта на Европейски Съюз е да направи по този начин, че руснаците да не могат да заобикалят глобите. Колкото по-бързо това стане факт, толкоз по-бързо ще бъдем до това да се преборим с съветската експанзия ", сподели от своя страна украинският президент Володимир Зеленски.

Желанието на Украйна да стане част от Европейския съюз ще бъде разисквано на следващия ден на срещата на върха, на която ще дойде и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Украйна се надява да стане част от Европейски Съюз в границите на две години, което съгласно Брюксел е неосъществим период. Все отново оттова означават, че Украйна е страната, която най-бързо напредва по пътя си към присъединение.

Българска национална телевизия е единствената българска и една от дребното европейски медии със специфичен делегат на мястото на събитието. Десислава Апостолова предава за срещите и посланията от Киев.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР