При избора на име са намесени многобройни фактори като вярвания,

...
При избора на име са намесени многобройни фактори като вярвания,
Коментари Харесай

Българските имена, вдъхновени от природата

При избора на име са намесени многочислени фактори като вярвания, обичаи, традиции, фешън въздействия...Всяко персонално име има значение, макар че в редица случаи то е неразбираемо. Макар да няма директна връзка сред човешките качества и смисъла на името, редица български поговорки свидетелстват за вярата на хората за това по какъв начин името е прикрито в характера на детето: „ Името му е на лицето “, „ Името му ангелско, сърцето му-дяволско “ - в случай че има противоречие. И макар друга сентенция - „ Не името прави индивида, а индивидът името слави “, хората са вярвали, че персоналното име е залог за запазване на носителя му от несгоди, както и причина за развиване на позитивни качества.

Именно желанието детето да развие качества, отговарящи на смисъла на името, стои в основата на цяла група персонални имена в българската именна система- това са така наречен " пожелателни " имена. Чрез тези персонални имена околните на децата са пожелавани у тях да се появят дадени физически или душевни качества, да живеят в положителни материални и обществени условия.

Много от имената, въодушевени от природата, имат тъкмо пожелателен темперамент. Те са извънредно разнородни по своето значение и в своите разновидности, само че са обединени от едно:

“Детето да бъде дарено с хубостта на природата, нейната мощ, свойствата й да лекува, мощта и непреходността й. ”

Имена от живата природа

Имена на растения. Тук се предава и естетическото чувство на българина, въодушевен от хубостта на разнообразни цветя, дървета и билки, както и обичайните национални предписания, намерили място в националната медицина. Имената имат и мъжки и женски разновидности, като разумно, женските имена са най-вече имена на цветя и други нежни растения- Лилия, Теменуга, Виолета, Детелина, Иглика, както и Невен/а, Трендафил/а. Списъкът би бил дълъг. Всяко, или съвсем всяко цвете, е въодушевило и основаването на персонално име по него.

Доста по-архаично за нас звучат имената на разнообразни плодове, въпреки да са били употребявани като персонални имена преди години- регистрирани са персоналните имена Ябълка, Череша, Ягода и то не в единични случаи. Мъжките разновидности също са били харесвани при избора на име - Гроздьо, Дряно, даже Крушо и Лимон, въпреки и не толкоз постоянно употребявани.

Когато става въпрос за мъжки имена, много желани са имената на дървета - мотивацията за това е ясна- детето да придобие силата и хубостта на растението- Ясен, Явор, Калин/а, Горица - тези имена са съвременни и през днешния ден и желан избор на доста родители, търсещи име за детето си.

Всички тези имена, както и всичките им разновидности и събирателни имена като Цветан/а, Цветелин/а, честват своя имен ден на.

Имена на от неживата природа

Вдъхновени от природата, въпреки и нямащи съответен имен ден в националния календар, са имената на разнообразни естествени феномени, небесни тела и минерали:

Деница, Зорница – звезда, предвещаваща деня. Пожеланието е да бъде красива като звездата и да бъде ранобудна като нея.

Звездан/а, Звезделин/а, Луна, Небесна - тези имена носят пожеланието детето да грее като небесното тяло, което е въодушевило името му.

Златко/ка, Сребрин/а, Златина, Маргарит (като „ бисер “, не като цветето)- имената на разнообразни благородни метали и минерали носят пожеланията за хубостта на именувания, за неговата стойност и достойнство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР