При гръмотевична буря трябва да се напусне плажа“, предупреди климатологът

...
При гръмотевична буря трябва да се напусне плажа“, предупреди климатологът
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: При гръмотевична буря стойте далеч от плажа и по възможност на закрито

„ При гръмотевична стихия би трябвало да се напусне плажа “, предизвести климатологът проф. Георги Рачев. В ефира на БТВ той разяснява случая с 14-годишното момче, което беше покосено от гръмотевица в Бургас.

„ Има повишен риск в обстановка, в която сте до водоеми. Там има равно пространство и самият ти се превръщаш в евентуална връзка сред облака и земната повърхнина. По морето и в планините тези процеси се развиват доста бързо и са сложни за дълготрайни прогнози “, посочи още той.

Проф. Рачев предизвести още, че през идващите дни има капацитет за развиване на гръмотевични стихии в страната. Въпреки, че рискът на плажа или измежду природата е доста по-голям в града, където има гръмоотводи, също не сме защитени изцяло.

„ Добре е в такива обстановки да сме на закрито “, посъветва още експертът.

Той направи къса прогноза за идващите дни. Днес и на следващия ден ще е горещо, като температурите ще са по-високи в Южна България. В планините има условия за насърчаване на стихии. В събота вечерта се чака прекосяване на леден фронт и температурите в неделя ще паднат до 32 градуса.

Понеденик и втоник ни чака още веднъж рисково горещо време с температури до и над 40 градуса.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР