При атентат в Санкт Петербург е убит руският император Александър

...
При атентат в Санкт Петербург е убит руският император Александър
Коментари Харесай

На този ден: Франциск става първият папа извън Европа

При атентат в Санкт Петербург е погубен съветският император Александър II и за император на Русия е провъзгласен Александър III. Срещу съветския император са осъществени цели седем атентата, като осмият е сполучлив.

Осмият атентат е проведен от Народна воля и сбъднат от първомартовци. При прекосяване на каретата му по крайбрежната улица на „ Канал Грибоедова “ (до 1923 година – Екатери́нинский канал) в Санкт Петербург под бронираната карета е взривена самоделна бомба от желеобразен динамит. Каретата е отчасти разрушена, само че императорът не е обиден. След като той слиза от колата, втори нападател взривява императора и себе си с втора сходна бомба.

Александър II стартира Руско-турската война от 1877-1878, която е извоювана от Русия и довежда до освобождението на България от османско иго. Наричан в България Цар Освободител и неговият монумент се намира пред постройката на Народното събрание в София.


Император Александър II

През 1981г. е открита публично Национална астрономическа обсерватория - Рожен . И до ден сегашен тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите Намира се на 1759м. надморска височина.

Тя е оборудвана с 6 телескопа: повсеместен 2 метров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), издигнат със лични сили 15 cm безоблачен коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain).


Обсерваторията в Рожен

През 2013г. глава на римокатолическата черква става Франциск. Папа Франциск е първият папа отвън Европа. Хорхе Марио Берголио е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени след сириеца Григорий III, управлявал сред 731 и 741 година

Идването на папа Франциск също е историческо, тъй като предният папа Бенедикт се отдръпва от поста. Преди него единствено папа Целестин V през 1294 година също се отдръпва.

Днес се навършват 122 години от рождението на огромния български композитор Панчо Владигеров и 93 години от рождението на пловдивския мъдрец и културолог Исак Паси, който е татко на някогашния външен министър Солон Паси .

През 1906г. умира огромният български историк и общественик Марин Дринов , считан от мнозина за първия български историк.


Марин Дринов
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР