Президентските избори в Русия се проведоха под строгия контрол на

...
Президентските избори в Русия се проведоха под строгия контрол на
Коментари Харесай

Методът на Шпилкин. Колко фалшиви гласа може да са отишли за Путин

Президентските избори в Русия се организираха под строгия надзор на Кремъл. Затова и резултатите бяха предвидими. Независими разбори обаче ги слагат под въпрос. Колко може да са били подправените бюлетини за Владимир Путин?

Преди осем години резултатите от гласуването на парламентарните избори в Русия сочат огромна победа за ръководещата партия " Единна Русия " . Тогава награждаван анализатор на данни разгласява статистически разбор на моделите на гласоподаване, който демонстрира всеобщи измами.

Графиките с данните на Сергей Шпилкин са толкоз безапелационни, че навлизат в известната просвета като " Триона на Чуров " - нащърбен, замайващ зиг-заг от аномалии, кръстен на Владимир Чуров - ръководител на съветската Централна изборна комисия в интервала 2007-2016 година

Шпилкин повтаря модела си за разбор по време на президентските избори през 2018 година, потвърждавайки, че Владимир Путин може да е получил към 10 милиона подправени гласа.

Тази година публицисти и най-малко един наблюдаващ на изборите приложиха модела на Шпилкин към преди малко завършилия президентски избор. Според формалните управляващи Путин е спечелил близо 87% от гласовете - негов персонален връх за 25-те му години като водач на страната. Какво демонстрира анализът на данните?
" Д алеч от конституционните стандарти "
Според " Новая газета Европа " този път Владимир Путин е получил минимум 31,6 милиона подправени бюлетини от общо към 75 милиона подадени гласа на вота, който завърши на 17 март.

Според " Важни истории " подправените бюлетини са към 22 милиона. Изданието изясни по-малкото число с това, че е изключило резултатите от гласуването в Москва, защото вотът е бил смесен - в изборни секции и онлайн, и това може да е изкриви резултатите от разбора.

" Никога до момента не сме ставали очевидци на президентска акция, която да е толкоз надалеч от конституционните стандарти ", написа в обобщаващия си отчет " ", към този момент неразрешената в Русия организация за наблюдаване на изборите.
 Хората гласоподават на президентските избори в Русия в изборна секция в Донецк, окупираната от Русия територия в Украйна, на 16 март.
Шпилкин отхвърли да разяснява въпроса пред Радио Свободна Европа (RFE/RL). През февруари той беше разгласен за " задграничен сътрудник " по силата на наказателния съветски закон, чиято цел е да ограничи работата на публицисти, деятели на гражданското общество и други.

През 2012 година Шпилкин получава най-високата съветска премия в региона на политическите науки за работата си по парламентарните избори през миналата година.
Аномалиите
За специалистите на Кремъл в Русия и отвън страната резултатът от тридневните избори, които завършиха на 17 март, в никакъв случай не е бил под подозрение. Властите бяха подготвили акцията по този начин, че да изключат всевъзможни вероятни провокации пред новия мандат на Путин отпред на страната.

Бившият народен представител Борис Надеждин , който показваше антивоенна политическа позиция, без да подлага на критика намерено нашествието в Украйна, не беше позволен да се кандидатира за президент.
Никога не са подлагали на критика съветския държавен глава
Тримата кандидати, които се явиха на изборите дружно с Путин, са депутати или политически фигури, които в никакъв случай не са подлагали на критика съветския държавен глава. Не са заемали и позиции, които доста се разграничават от тези на Кремъл.

Опозиционерът, за който се смяташе, че може да е същинска политическа опасност за Путин - Алексей Навални, в арктически затвор месец преди изборите, откакто прекара последните близо две години от живота си в наказателни колонии в отдалечени затвори.

Месеци преди вота вестник " Комерсант " и осведомителното издание " Медуза ", оповестиха, базирайки се на анонимни публични лица, че отделът на Кремъл, отговарящ за надзора на изборите, е сложил цел - изборната интензивност да е най-малко 70%, а печелившият претендент да получи най-малко 75% от гласовете.

В дните преди изборите държавно финансираната социологическа организация ВЦИОМ разгласява изследване, в което предвижда, че Путин ще получи 82% от бюлетините при 71% изборна интензивност.

Официалните резултати, оповестени на 18 март от ЦИК, демонстрират, че Путин е получил 87,3% от бюлетините. Избирателната интензивност е била към 77,44% (87,1 милиона души) от всички имащи право на глас.

Тези резултати са с близо 10 процентни пункта по-високи от резултатите на Путин на изборите през 2018 година

От години управляващите в Русия лимитират всевъзможен тип без значение или външно наблюдаване на изборния развой. Мисиите на западни наблюдаващи бяха блокирани, съветски наблюдаващи като " Голос " бяха принудени да изоставен страната и даже интернет камерите, употребявани от наблюдаващите в стотици изборни секции в страната, бяха свалени.

Та този декор анализите на Шпилкин бяха признати като модел, който устоя на инспекция и демонстрира по какъв начин изборните чиновници манипулират резултатите.

Моделът и получените по него графики демонстрират необикновени, неравни аномалии в броя на подадените гласове в хода на гласуването, когато изборната интензивност се усилва. Ако нямаше операции, съгласно този модел разпределението на гласовете сред Путин и останалите претенденти би изглеждало по-плавно, с малко внезапни отклонения.
" Най-мръсно фалшифицираните президентски избори "
Изследователите настояват, че аномалиите могат да бъдат обяснени с вписването на фиктивни резултати в формалните протоколи от преброяването на гласовете.

Иван Шукшин , откривател от " Голос ", споделя, че е стигнал до сходно умозаключение, употребявайки модела на Шпилкин, без значение от известията в медиите. По думите му включително не влизат гласуването по интернет и гласуването в украинските територии, които Русия твърди, че е анексирала.
 Жена пуска бюлетината си в Санкт Петербург на 15 март.
Андраш Тот-Цифра , политически специалист и анализатор на риска в Института за външнополитически проучвания, споделя, че методът на Шпилкин е безапелационен, само че нормално не улавя по-сложните форми на изборни операции - като наложително гласоподаване. Не улавя и желанията на тези, които не са взели участие.

Според него моделът също по този начин демонстрира, че изборната интензивност е " съвсем несъмнено доста по-ниска " от формалните данни.
Инженерингът на висока изборна интензивност беше една от главните цели на КремълАндраш Тот-Цифра
" Това е значимо, защото инженерингът на висока изборна интензивност беше една от главните цели на Кремъл и управляващите поставиха доста старания и запаси за постигането ѝ ", сподели Тот-Цифра пред RFE/RL. " Ако постигането на мечтаните резултати въпреки всичко изискваше от тях да измислят десетки милиони гласове, това приказва доста за способността на управляващите да активизират гласоподавателите. "

Шукшин, специалистът от " Голос ", също по този начин стига до заключението, че един от кандидатите на Путин, Владислав Даванков , е нагласил броя на гласовете си по този начин, че да се окаже на трето място, след претендента на Комунистическата партия.

Някои опозиционни деятели приканиха хората да гласоподават за Даванков с дребната вяра да се наложи втори тур.

" Това бяха най-мръсно фалшифицираните президентски избори в историята на страната ", написа Шукшин.

Изборите в Русия се организираха на фона на непредизвиканата пълномащабна война, която към този момент повече от две години.

Путин ще ръководи най-малко до 2030 година, като по този метод може да задмине близо 30-годишното ръководство на руския деспот Йосиф Сталин и да се трансформира в през последните повече от два века.

След гибелта на Навални и репресиите против неговите поддръжници в цяла Русия от да се съберат покрай изборни секции по обед в неделя и да покажат несъгласието си с Кремъл. Протестната акция беше под надпис " По обяд против Путин ". В деня на изборите дълги опашки се извиха в изборните секции в 11-те часови зони на Русия по обед.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР