Президентските избори в понеделник изместиха партийните интриги за парламентарния вот,

...
Коментари Харесай

К:България | ⚡️ Фирмите ще получат държавни помощи заради скъпия ток, Петър Илиев е плагиатствал

Президентските избори в понеделник изместиха партийните интриги за парламентарния избор, които преобладаваха в осведомителното пространство в последните седмици. От през днешния ден до 12 октомври ЦИК приема документи за регистрация на претендентите, издигнати от инициативни комитети. Тази вечер е учредителното заседание и на комитета, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. В него вземат участие представители на " Продължаваме промяната " и на Българска социалистическа партия, само че двойката се поддържа също и от " ИТН ", " Изправи се... " и АБВ.Месец и половина преди изборите на 14 ноември обаче още не е явен нито един по-сериозен кандидат, който да се изправи против Румен Радев. Бойко Борисов разгласи, че ГЕРБ ще пазят името на претендента си до последно, с цел да не " го докопат ", само че действително към момента надали имат подобен. " Крайно време е Борисов да не употребява своята партия като щит и да отбрани достойнството ѝ като се кандидатира за президент ", хвърли през днешния ден ръкавица Радев към водача на ГЕРБ. " Демократична България " също към този момент няма претендент и остава неразбираемо дали въобще ще има. От Движение за права и свободи оповестиха, че ще повдигнат своя кандидатура, само че това още не е реалност. Дотук са известни няколко кандидатури с ниски шансове - водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и този на " Българска социалдемокрация " Александър Томов, както и някогашният публицист от " Нова " Цвета Кирилова. Днес за конкуренцията се записва и фолк певицата Луна.Кои са водещите международни вести може да прочетете. Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Правителството предложи незабавни ограничения поради високата цена на тока
С няколко седмици забавяне служебният кабинет на Стефан Янев предложи пакет от ограничения, с които да се понижи финансовата тежест върху бизнеса от повишаването на тока и природния газ. Ефективно обаче компаниите ще могат да бъдат подкрепени едвам (евентуално) през декември, защото някои от предложенията изискват настоящ парламент, а други са свързани с промени в наредби.
Какви са ограниченията?

Финасова помощ. По 50 лева за всеки мегаватчас употребявана електрическа енергия - или жестоко казано, помощта би била към 13% от месечната сметка за ток на фирмите. Парите за това (около 300 млн. лева до края на 2021 година и още към 650 млн лева за първите 6 месеца на 2022 г.) могат да се обезпечат от свръхпечалбата на АЕЦ " Козлодуй ", само че с цел да бъдат преразпределени към бизнеса е нужна актуализация на бюджета. Нови борсови артикули. Държавните производители на ток ще предложат търгове за дълготрайна доставка на електрическа енергия, които да са налични и за дребните компании и търговци, а освен за най-големите играчи в бранша. Това може да се случи още идната седмица, само че действително ще има резултат отсега нататък - когато се изконсумира тази сила. Не е ясно и на каква тъкмо цена ще се предлага тока. Създаване на клирингова къща . Това е мярка, за която търговците на ток упорстват от години и при реализирането й (за не по малко от два месеца) може да се понижат рисковете в бранша.

Защо е значимо? Намесата на страната в електроенергийния пазар в този момент е нужна, с цел да се резервира конкурентоспособността на компаниите и да се запазят работните места. Заради скъпия ток доста предприятия към този момент оповестиха, че ще стопират активността си, а това може да провокира верижна реакция в стопанската система. Също по този начин редица европейски страни към този момент оповестиха пакети от ограничения за подкрепяне на бизнеса и семействата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР