Президентските избори в България не поднесоха изненада и очаквано .

...
Президентските избори в България не поднесоха изненада и очаквано .
Коментари Харесай

Кога на изборите в Украйна ще обсъдят българо-македонския въпрос?

Президентските избори в България не сервираха изненада и предстоящо. Интересното е, че самата конкуренция не породи толкоз полемики в общественото пространство, колкото тематиката за Крим, наранена в дебата сред двамата претенденти.

Радев сподели, че Крим сега е съветски и възбуди вълна от угриженост. Очаквано се и, а от съветското със удовлетворение поканиха Радев в Крим. Но най-загрижени се оказа всякакви родни публицисти, че бил жарък дипломатически скандал. Целта беше точно това. Има един прекрасен български израз, който се употребява за фиктивен скандал, а точно " стихия в чаша вода ".

Повдигането на тематиката Крим в кандидат-президентски спор България е меко казано необичайно. Представете си в този момент претенденти за президент на Украйна да спорят яростно дали Македония е с български корени и би трябвало ли да промени написаното учебниците си и да спре да краде българска история, с цел да бъде призната в Европейски Съюз. Изглежда неуместно, нали? Истината е, че принадлежността на Крим не е тематика на диалог, която би трябвало да разискват кандидат-президентите на България.

Хубаво е да се зададат и още няколко въпроса. Защо в този спор не беше повдигната тематиката какви референдуми биха инициирали двамата кандидати? Дали биха сезирали Конституционния съд за избрани здравни промени, свързани с ограничение на съществени човешки права?

Вместо да се обсъдят тези въпроси, които директно засягат пълномощията на българския президент, още веднъж се търси провокация. Защо Герджиков не попита Радев съответно за упражнено или не несъгласие по даден значим въпрос? Това е демонстрация на необикновен вид нрав. Готови сме да се скараме с други страни, унизително, да дадем опция на " надълбоко загрижени " задокеански наставници да припомнят кой командва тук и на -говорители от хрантутен вид да си напомнят декретите, маскирани като мнения. Само и единствено да извлечем някаква жалка краткосрочна политическа изгода.

Има един остарял български лаф, че на нас не ни трябват дяволи да ни пазят в Ада. Ние българите сами се дърпаме надолу в казана един-друг. За страдание това е чистата истина. И до момента в който се изживяваме като геополитически съдници, чупим следващи антирекорди по изборна интензивност. Вече май е по-резонно да я назоваваме изборна бездейност. Което наподобява обикновено на фона на демографската злополука и тоталната душевна алиенация и незаинтересованост, която е превзела нашето общество.

На идващите ни кандидат-президентски диспути може пък се разиска принадлежността на Косово? Ама това пък май беше неразрешена тематика. Както и турската окупация в Северна Сирия и тази на Израел на Голанските възвишения. Интересно за какво не се разисква и геноцидът, който Саудитска Арабия прави в Йемен? Нещо ми липсва угриженост от страна на американското посолство и европейските служители по тематиката. Ама несъмнено единствено по този начин ми се коства. Те за господство на закона и правото се борят хората. Който споделя друго е съветски трол. А дано напомним, че!

Автор: Тодор Беленски

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР