Президентите на Русия и Турция Реджеп Таийп Ердоган и Владимир

...
Президентите на Русия и Турция Реджеп Таийп Ердоган и Владимир
Коментари Харесай

Ердоган и Путин дадоха старт на строителството на АЕЦ Аккую

Президентите на Русия и Турция Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин дадоха началото на строителството на първата турска атомна електроцентрала – „ Аккую “, като това се случи в режим на видеоконференция. Това предава ТАСС, представена от " Фокус ".

По-рано помощникът на съветския президент Юрий Ушаков съобщи, че осигурявайки строителството на централата, Русия застава в основата на основаването на турския атомен бранш, способствайки усвояването на нейните модерни и енергоефективни нуклеарни технологии.

Освен това той акцентира, че планът за строителство на АЕЦ „ Аккую “ е получил статут на стратегическа инвестиция, което ще разреши да бъдат спестени към $10 млрд при нейното снабдяване, защото в този случай се плануват данъчни облекчения и преференции от турското държавно управление. Общата стойност на централата е $20 милиарда

АЕЦ „ Аккую “ с четири енергоблока ВВЕР – 1200 се строи в провинция Мерсин на брега на Средиземно море. Споразумението сред Турция и Русия беше подписано през май 2010 година. В момента планът се финансира напълно от съветската страна.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР