Президентите на България и Румъния категорично осъждат руската агресия в

...
Президентите на България и Румъния категорично осъждат руската агресия в
Коментари Харесай

България и Румъния осъдиха руската агресия в Украйна

Президентите на България и Румъния изрично осъждат съветската експанзия в Украйна и приканват за преустановяване на кръвопролитията. Това уточни президентът Румен Радев на взаимна конференция с румънския си сътрудник Клаус Йоханис, който е на публично посещаване в страната ни. 

Българският президент препотвърди поддръжката и солидарността на двете страни с битката на Украйна за самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност.

„ Предвид близостта на спора до нашия район и националните малцинства на двете страни в Украйна – призоваваме за преустановяване на кръвопролитията и погазването на интернационалното право ”, сподели Радев.

Държавният глава на България приветства триумфа на Румъния да заделя от ден на ден средства от националния си бюджет за създаване на модерни отбранителни качества. 

Президентът Румен Радев и президентът на Румъния Клаус Йоханис подписаха политическа декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство по-рано през днешния ден.

Икономическите връзки сред двете страни непрестанно се задълбочават, означи българският президент и добави, че стокообменът също нараства непрестанно.



„ Миналата година той надвиши осем милиарда евро и Румъния към този момент е вторият по величина търговски сътрудник на България след Германия ”, регистрира Радев и добави, че Румъния се подрежда преди всичко в туристическия продан на България със прилежащите ни страни.

Според президента Радев Румъния и България не са просто положителни съседи:

„ Нашите страни са обвързани с надълбоко другарство и дълбоки исторически и културни връзки ”.

Радев уточни, че двете страни дружно влязоха в НАТО и Европейски Съюз, а в този момент дружно преследват присъединението към Шенген и Организацията на икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

„ България и Румъния образуват общ функционален блок за ръководство на въздушното пространство, който добива все по-голямо значение след войната на Русия против Украйна ”, акцентира Радев.

„ Договорихме се да продължим интензивно напъните, с цел да осигурим приемането на решението за присъединението на двете страни в Шенгенското пространство. Румъния и България са готови да се причислят ”.

Това сподели от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис на взаимната конференция с Радев.

По думите на Йоханис България и Румъния са потвърдили, че са подготвени да се причислят към Шенген с дейностите си. Въпреки че разширението не е обвързвано с противозаконната миграция по външните граници, ние изразихме нашата подготвеност да сме част от решенията за ръководство на това предизвикателство, означи той и добави:

„ Признаваме проблемите, с които се сблъскват някои от страните членки, само че тяхното решение се реализира по градивен метод и посредством открит разговор като част от европейския метод. ”

Относно разширението на Европейския съюз Йоханис съобщи, че то би трябвало да продължи.

„ Препотвърдихме поддръжката на Румъния за напредъка за разширението на Съюза както във връзка с Западните Балкани, по този начин и източните ни сътрудници ”, уточни той и открои поддръжката, която Румъния оказва за европейския път на Молдова и Украйна. 

Президентът Йоханис означи, че днешното му посещаване в България е основен миг за двустранните връзки и направи отпратка към политическата декларация.



„ Тази стъпка демонстрира дълбочината на нашите взаимоотношения във всички измерения и дава отговор на нуждата да пригодим метода, по който си сътрудничим като съседи и сътрудници, към комплицираните действителности и провокациите, с които се сблъсква нашият район ”, посочи Йоханис.

Той изрази убеденост, че тази рамка на съдействие ще докара до реализацията на нови планове от районен и двустранен интерес.

„ Договорихме се, че нашите страни би трябвало да следват предпочитано тези сфери, които дават отговор на нашите стратегически ползи, с цел да осигурим нашата резистентност, икономическо развиване и сигурност ”, съобщи Йоханес.

Той уточни, че Румъния и България се нуждаят от повече съгласуваност. По думите му съглашението разрешава да се придвижат нови планове в областта на свързаността, по особено в областта на транспортната инфраструктура и корабоплаването по Дунав, както и в енергетиката. 

Йоханис изясни, че корабоплаването по Дунав има значима роля за двете страни и мултиплицираните положителни резултати, които може да генерира. 

Средното разстояние сред два моста по река Дунав в останалите страни в Европа е 30 км, а това сред двата моста по границата сред България и Румъния е 300 км, посочи от своя страна Радев. Той изрази вяра, че напълно скоро ще има подписан меморандум, с който да бъдат декларирани упоритостите на двете страни да бъде търсена европейска поддръжка по плана за трети мост над Дунав.

По отношение на енергийния пазар Йоханис съобщи, че по време на диалога му с Радев е била подчертана значимостта за координирането в европейски проект, изключително като се отнася до сигурността на доставките и укрепването на енергийната самостоятелност. 

Относно войната на Русия в Украйна той съобщи, че Румъния е решена да продължи поддръжката, която указва на Украйна и която ще продължи до момента в който е нужно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР