Президентите на България и Република Северна Македония оценяват факта, че

...
Президентите на България и Република Северна Македония оценяват факта, че
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Двустранният въпрос може да бъде решен единствено от София и Скопие

" Президентите на България и Република Северна Македония правят оценка обстоятелството, че единственият път, който е вероятен за двете страни, е добросъседството ". Това съобщи пред БНР Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и докладчик за договарянията с РСМ в Европейския парламент.

" РСМ разбра, че методът не е да бъде упражняван напън върху България. Двустранният въпрос може да бъде решен само сред София и Скопие ".

По думите му добросъседските връзки би трябвало да върнат значимия исторически диалог на актуалната повърхност, която е обвързвана с европерспективите на страните от Западните Балкани:

" Изглежда, че има воля за връщане на диалога на полето на доверието и на полета на Договора и на градивния диалог. Очаквам позитивни стъпки през идващите месеци ".

Според евродепутата е неотложно нормализирането на разговора сред България и РСМ и би трябвало да се случи, тъй като " това е единственият път, с цел да продължим нататък ":

" Нямаме интерес да построяваме спомагателни стени сред страните ни. Трябва да отворим границите на бизнеса и на културната съгласуваност. Виждам значими прагматични стъпка в тази посока. Българска телеграфна агенция и МИА подписаха контракт таман в Рим за продан на информация ".

Предложението на Португалското председателство за ходатайство сред България и Северна Македония Кючюк дефинира като условно :

" Големият смисъл на португалското предложение е да стартират договарянията, а с цел да стартират, България би трябвало да има спомагателни гаранции, че националният ни интерес няма да бъде оскърбен ". 

Евродепутатът акцентира, че подобряването на двустранните връзки не може да стане с политическа изразителност, а с конкретика.

Интервюто на Даниела Големинова с Илхан Кючюк в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР