Президентът Зимбабве Робърт Мугабе отказва да подаде оставка по време

...
Президентът Зимбабве Робърт Мугабе отказва да подаде оставка по време
Коментари Харесай

Мугабе няма да сдава властта, иска избори


Президентът Зимбабве Робърт Мугабе отхвърля да подаде оставка по време на договарянията с военните. Той упорства за избори на водач на ръководещата партия " Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт " (ЗАНУ – ПФ). Поставеният под домакински арест зимбабвийски президент означи, че ще подаде оставка единствено, в случай че не бъде избран отново, разкриват източници от зимбабвийските спецслужби, на които се базират западни медии, съобщи БГНЕС.

Посредник в договарянията сред Мугабе и военните, които взеха под надзор ситуацията в страната, е католическият духовник Фиделис Муконори. Мугабе е католик.

Междувременно се появиха съмнения, че заместникът на Мугабе стои зад военния прелом. Документи на спецслужбите разкриват, че вицепрезидентът и някогашен началник на спецслужбите Емерсън Мнангагва е водил последната година секрети договаряния с военните и опозицията за бъдещето на страната след Мугабе.

В столицата Хараре пък през вчерашния ден се завърна водачът на опозицията Морган Тсвангираи, които е и водач на партията " Движение за демократични промени ". Той бе в чужбина, където се лекуваше от рак. Завръщането му ускорява догатките, че в страната се прави подготовка за промяна на властта.

Вчера страна известно, че военните държат под домакински арест Робърт Мугабе и още няколко лица от най-близкото му обграждане. Те също са блокирали пътищата към държавните здания, Народното събрание и съдилищата в Хараре, а също са завзели държавната телевизия и радио. Военните твърдят, че не става дума за прелом, а дейностите им са ориентирани против " нарушителите " в обкръжението на президента.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР