Президентът свика втори кръг консултации с политическите сили в парламента

...
Президентът свика втори кръг консултации с политическите сили в парламента
Коментари Харесай

Втори кръг: ИТН, ГЕРБ И БСП на консултации при президента

Президентът свика втори кръг съвещания с политическите сили в Народното събрание в опит да се откри формула за лъчение на постоянно държавно управление. След петчасовите съвещания с " ИТН ", ГЕРБ и Българска социалистическа партия и през днешния ден няма безапелационна изясненост: Очертава ли се допустимо болшинство в Народното събрание? Всички партии заявяват подготвеност за избори, в случай че не бъде образуван кабинет.

Първият ден от втория кръг съвещания при президента Румен Радев даде отговор на няколко въпроса.

" ИТН " няма да поддържа съставянето на държавно управление с втори и трети мандат. Позиционирайки се настрана от останалите пет партии в Народното събрание, партията счита, че те могат да създадат кабинет с над 170 гласа болшинство.

ГЕРБ също няма да осъществят втория мандат, което, съгласно тях, ще даде опция на искащите - " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! " да образуват кабинет с третия мандат.

Българска социалистическа партия още не са решили ще предложат ли напълно служебния кабинет за постоянен, в случай че получат третия мандат.

Разговорите се организират на фона на апела за актуализация на бюджета за отговор на здравната и допустима миграционна рецесии.

На България ѝ би трябвало устойчиво постоянно държавно управление на фона на очертаващите се здравна и миграционна рецесии. Така президентът Румен Радев посрещна представителите на " ИТН " първи.

" Политическата обстановка се изостря, само че се изострят и рецесиите, пред които е изправена България. Това покачва още повече нуждата да имаме постоянен кабинет и по тази причина е извънредно значимо да се отнасяме всички още по-отговорно към опциите за разговор, за взаимни отстъпки и за консенсус, тъй че да успеем да съставим постоянно държавно управление в границите на това Народно заседание ", съобщи президентът Румен Радев.

Формацията на Слави Трифонов не отстъпва от позицията си - няма да поддържа държавно управление с никой от идващите мандати.

" Що се отнася до сформиране на държавно управление - ние опитахме. Истината е, че бяхме предадени в средата на диалозите. И оттук насетне в последна сметка в Народното събрание има още пет партии. Те са 175 депутати. Има голямо болшинство, което може да сформира кабинет, тъй че отговорността в тази ситуация е при тях. Те имат опция, откакто отхвърлиха да работят с нас по неразбираеми аргументи, имат опция да сформират кабинет. В последна сметка и Демократична България, и ИБГНИ, и Движение за права и свободи, и ГЕРБ могат да сформират кабинет ", сподели Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

Отбелязаха обаче, че съдружен формат сред партиите на митинга, ГЕРБ и Движение за права и свободи би бил доста чудноват.

" Трети мандат " ИТН " няма да поддържа, тъй като няма политическа логичност в това да не поддържат останалите държавно управление, препоръчано от най-голямата парламентарно показана партия, в това време да чакат от нас ние да подкрепим последващо държавно управление на малцинството, което необичайно за какво също ще ръководи с плаващи болшинства - нещо, за което ние бяхме упреквани ", добави Виктория Василева от " ИТН ".

ГЕРБ и президента организираха дълъг и под напрежение диалог с взаимни обвинявания за Ковид рецесията, актуализацията на бюджета и миграцията.

" Без значение дали политическа мощ се е оповестила за съпротива или ще ръководи, всяка партия би трябвало да вземе отношение към тези проблеми. За да преминем стабилно през тези рецесии ", съобщи президентът.

" Сега е ред на партиите, които смятат себе си за опция, да поемат отговорност. Сега е ред на тяхна и Ваша отговорност, тъй като тези партии се родиха под Вашия пестник тук, на площада. Отново декларирам, че няма потребност от спомагателни съвещания с ПГ на ГЕРБ. Ние ще Ви върнем мандата в границите на същия ден ", акцентира Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ.

Според ГЕРБ, Народното събрание би трябвало да реши за актуализацията на бюджета и приканиха президента да заеме позиция по проблема с поданството на Кирил Петков.

" Той с особена активност ни показваше документите си от Харвард, в този момент със същата тая активност да ни покаже тая нотариално заверена молбичка, за която твърди, че я има. На коя дата е заверена, ясно е, че молбата му за отвод от поданство не го освобождава от поданство, аз допускам, че той към момента е канадски жител ", разяснява Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

Отказът на ГЕРБ от втори мандат стоварва голямата отговорност върху третия, разгласи президентът, посрещайки Българска социалистическа партия.

" Именно Българска социалистическа партия беше тази, която в консултациите сред партиите в 46-ия парламент досега прояви отговорност, прояви зрялост и мъдрост и аз разгадавам, че Вие и отсега нататък ще работите за търсене и намиране на допирни точки сред другите партии за ясни цели и цели в полза на българските жители ", означи Румен Радев.

Ако Българска социалистическа партия получат третия мандат, ще го осъществят, разгласи водачът на социалистите Корнелия Нинова след консултациите.

" Ако пристигна при нас, ще поставим старания да беседваме с " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", с цел да намерим общото между тях и умерено, и устойчиво да обсъдим опция за сформиране на постоянен кабинет ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Дали Българска социалистическа партия ще предложи служебния кабинет за постоянен и в случай че да, ще влезе ли Кирил Петков в него - ще се взема решение след диалози с президента.

" Ако реши да ни даде третия мандат, ще желаяме среща с него, с цел да приказваме за служебните министри. Все отново това е кабинет, назначен от него и зависи от персоналния избор на всеки от тях. Ние не сме се отказали от своята концепция, само че това е диалог, който ще водим, в случай че реши да ни даде третия мандат ", разясни Корнелия Нинова.

Всички обединения обявиха, че в случай че 46-ият парламент не излъчи болшинство и кабинет, са подготвени за нови предварителни избори.

Утре консултациите на " Дондуков " 2 не престават с " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". В Народното събрание Христо Иванов разгласи, че " Демократична България " са подготвени да излъчат ръководство с третия мандат с ясна стратегия и стеснен период на ръководство. Той и Арман Бабикян от " Изправи се БГ! Ние идваме! " приканиха за съгласие измежду партиите - евентуални сътрудници.

" Аз имам вяра, че, в случай че ние проведем договаряния, в този формат можем да намерим решение за всички ограничавания, искания, упования, които имат всички участници, стига да има воля в действителност да излъчим ръководство, само че безспорна причина за това е присъединяване на " ИТН ", тъй като без тях просто не излиза аритметиката ", съобщи Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ".

" Ако всичко беше въпрос на аритметика с политика щяха да се занимават математици, по тази причина се занимават политици, по тази причина е належащо всеки да преглътне, да замълчи за момент и да направи крачка напред към другите, с цел да можем да осигурим развиване на България. За да можем да осигурим парламент, който създава промени, а освен кавги ", сподели още Арман Бабикян от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " нямат да имат болшинство. Ще им би трябвало поддръжката на Има Такъв Народ. Но всичко това са грубите математически калкулации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР