Президентът Серджо Матарела й възложи да състави правителствоКабинетът е готов,

...
Президентът Серджо Матарела й възложи да състави правителствоКабинетът е готов,
Коментари Харесай

Джорджа Мелони прие да стане премиер, без да размишлява

Президентът Серджо Матарела й разпореди да сформира държавно управление
Кабинетът е подготвен, може да се закълне още в събота или в неделя

Джорджа Мелони одобри да сформира новия кабинет на Италия без обичайните формулировки „ с запаса “ или „ с изследователски мандат “, т.е. незабавно и без да размишлява.

Лидерката на дясната партия „ Италиански братя “, която завоюва най-вече гласове на създадените на 26 септември парламентарни избори, бе натоварена със задачата в петък следобяд от президента на страната Серджо Матарела. Така за пръв път в италианската история държавното управление на страната освен ще бъде ръководено от жена, само че съгласно личните й изказвания тя е имала  решаващата дума за неговия състав.

Впрочем, той към този момент е избран, защото премиерката разгласи на излизане от президентския замък „ Куиринале “ листата с имената им и те би трябвало да се зъкълнат пред президента още в събота сутринта. Иначе съставът на кабинета ще бъде гласуван идната седмица в двете камари на Парламента – Сената и Камарата на депутатите, само че позитивният избор е превдварително решен от внушителното болшинство в тях на излъчилата кабинета дясно-центристка коалиция на „ Италиански братя “ на Мелони, „ Форца Италия! “ на Силвио Берлускони и „ Лига “ на Матео Салвини.



Като илюстрация на експедитивността и оправността на бъдещата италианска премиерка медиите на Апенините сочат обстоятелството, че тя е взела решението кой да бъде член на нейния кабинет сама и бързо, освен това без да влиза в съществени разпри с съдружните си сътрудници.

Пример за последното е предпочетения от Джорджа Мелони за министър на външните работи прочут политик и екс началник на Европарламента - Антонио Таяни, който е  съратник и заместител във „ Форца Италия! “ на Силвио Берлускони. А той през последните дни шашна Италия, Европа и Света с демонстрираните положителни усеща към Владимир Путин и заклеймяването на Володемир Зеленски като провинен за спора в Украйна, разклащайки много кандидатурата на своята „ дясна ръка “ за посланик №1. Независимо от това обаче Таяни ще бъде също по този начин вицепремиер – пост, който ще заеме и новият министър на превоза и инфраструктурите - лидера на партията „ Лига “ Матео Салвини. Министър на защитата пък ще бъде правилният сподвижник на Мелони Гуидо Гросето,  другият й непосредствен политик Франческо Лолобриджида ще оглави аграрното ведомство, а евродепутатът на „ Братята “ Рафаеле Фико ще дирижира ведомството за връзки с Европейски Съюз. Премиерката е определила за шефове на още две значими министерства хора на „ Лига “ – вътрешното ще бъде управлявано от близкия на Салвини префект на Рим Матео Пиантедози, а това на стопанската система и финансите – от министъра на индустрията в последното държавно управление на Марио Драги – Джанкарло Джорджети. 

В кабинета няма да липсват и тесни експерти без несъмнено политическо клеймо – по този начин да вземем за пример министър на опазването на здравето ще бъде ректорът на един от римските университети – проф. Орацио Скилачи,  културното ведомство ще бъде поверено на тв-журналиста Дженаро Санджулиано, а правосъдното – на някогашния прокурор на Венеция Карло Нордио.   
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР