Президентът Румен Радев заяви, че е готов на безпрецедентна стъпка

...
Президентът Румен Радев заяви, че е готов на безпрецедентна стъпка
Коментари Харесай

Румен Радев плаши, че ще наложи вето върху бюджета, ако НС не озапти Василев

Президентът Румен Радев съобщи, че е подготвен на невиждана стъпка - да наложи несъгласие върху Закона за държавния бюджет. Той е изрично срещу налагането на директна вноска върху съветския природен газ, който минава през България. Радев се закани, че  " в случай че Народното събрание не озапти "  финансовия министър Асен Василев, ще наложи несъгласие. 

" Свидетели сме на серия от случки във финансите. Аз доста ясно предизвестих, че хрумването за енергийната вноска върху транзитите на съветски природен газ ще декапитализира " Булгартрансгаз ". Само за месец сдружението натрупа 260 млн. лева дълг ", разяснява през днешния ден Радев пред публицисти.

Действително поради една от последните ремонти в Закона за енергетиката за въвеждането на такси върху транзитите на природен газ от Русия, минаващи през България, " Булгартрансгаз " натрупа 260 млн. лева дълг към страната, тъй като бе заставен да заплаща 6 млн. лева дневно. Наложи се депутатите " да запушат дупката " с следващи ремонти в закона. 

По думите на президента приходи в бюджета няма, а решението за таксата ни дискредитира пред нашите сътрудници. Срещу новата мярка се обявиха Унгария и Сърбия, които са най-тежко ударени като крайни консуматори на съветския природен газ. Унгария поиска наказателна процедура против България от Европейската комисия. 

Според Румен Радев е неприемливо и решението на финансовия министър за разпродаване на Държавния аграрен фонд. Той е на мнение, че тези земи са стратегически запас, които засягат индустриална сигурност на България. 

" Тази земя не може да бъде използвана за настоящи бюджетни потребности, нито да служи за отплата на невъзможността да се ръководят държавните финанси. Освен това отваря необятни благоприятни условия за корист ", сподели той. 

Президентът прикани " рационалните политици " да пресекат опитите за тази " бюджетна случка ".

" Досега президент не е налагал несъгласие върху Закона за държавния бюджет, само че в случай че Народното събрание не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и подобен вид ", предупреди Румен Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР