Президентът Румен Радев заминава в четвъртък на посещение в съседна

...
Президентът Румен Радев заминава в четвъртък на посещение в съседна
Коментари Харесай

Радев заминава за Гърция, за да реанимира проекта Бургас-Александруполис

Президентът Румен Радев отпътува в четвъртък на посещаване в прилежаща Гърция, където ще организира срещи с президента Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис, оповестиха от прессекретариата на президента.
 
В рамките на визитата ще бъдат подписани двустранни документи сред България и Гърция за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, показват още от „ Дондуков “ 2.

Заради войната в Украйна и рецесията с енергийните източници в Европа и в частност България, в края на предходната година стана ясно, че властта се пробва да възроди прословутия план за градеж на петролопровод Бургас-Александруполис.

Проектът по построяването на тръбата бе плануван от Москва за доставки на съветски нефт през България до Гърция, само че София се отхвърли от него през 2011 година. А денонсирането на подписаното сред България, Русия и Гърция през 2007 година съглашение за градежа стана през март 2013 година, само че Москва и Атина отхвърлиха да закрият записаната в Амстердам " Транс Болкан Пайплайн Б. В. ", в която 51 на 100 държаха три държавни съветски петролни компании – Роснефт ", " Транснефт " и " Газпромнефт ".

След като ги даде на съд, българската страна отдръпна желае си през 2016 година с аргумента сдружението да се употребява за бъдещи взаимни планове сред България и Гърция, свързани с диверсификацията в енергетиката.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР