Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

БСП върна мандата, избори на 11 юли

Президентът Румен Радев връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на " Българска социалистическа партия за България ". Лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че желанието им е било да има държавно управление, което да реши няколко значими неща за хората - да одобри обществени и стопански ограничения, да приготви проекта за възобновяване и резистентност и да стартира същинска проверка за разграждане на модела " Борисов ". С тази цел са подали ръка на втората по величина партия, която не е била призната. Няма справедлива опция да съставим кабинет, съобщи Корнелия Нинова, която върна връчения ѝ мандат.

Президентът Радев съобщи, че в тази обстановка е очевидно, че отиваме към разформироване на Народното събрание. Ако и след тези избори стигнем до същата патова обстановка, България може да изпадне в конституционна рецесия. Той прикани партиите да осмислят своите цели и да потърсят единодушие за възобновяване на върховенството на закона, битката с банкрутите и бедността.



Трябва да се работи отговорно, новосформираната ЦИК би трябвало да влезе в своята роля с разформироване на Народно събрание и указа за насрочване на предварителните избори, съобщи Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли , съобщи президентът Радев.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и " ИТН ", без техните кабинети да бъдат даже гласувани в Народното събрание.

На 1 май Националният съвет на Българска социалистическа партия обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за сформиране на държавно управление ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне Народното събрание и да сътвори длъжностен кабинет, който да приготви предварителни парламентарни избори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР