Президентът Румен Радев вече е готов със служебния кабинет. Ясни

...
Президентът Румен Радев вече е готов със служебния кабинет. Ясни
Коментари Харесай

Радев готов със служебния кабинет. Ето го премиерът

Президентът Румен Радев към този момент е подготвен със служебния кабинет. Ясни са министър председателят и основни министри в екипа.

 Ген. Стефан Янев - Артилеристът - Труд Дясната ръка на Радев на „ Дондуков” 2 бригаден военачалник Стефан Янев ще е длъжностен министър председател.Той бе длъжностен вицепремиер в държавното управление на проф. Огнян Герджиков, назначено също от Радев. Янев бе и министър на защитата. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния боен университет във Вашингтон, Съединени американски щати. Между 1996 и 1998 година е старши специалист в Управление „ Международно съдействие “ на Министерство на защитата. Работил е като офицер за разбор към Департамента по обмисляне и програмиране на Групата за съгласуване на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000). От 2000 до 2001 година е старши помощник-началник в Управление „ Стратегическо обмисляне “ на Генералния щаб на българската войска. Между 2001 и 2002 година е държавен специалист в дирекция „ Евроатлантическа интеграция “ на Министерство на защитата. След това до 2004 година е шеф на отдел в дирекция „ Евроатлантическа интеграция “ на Министерство на защитата. В интервала 2005 – 2007 година е шеф на департамент „ Tрансформации “ в Центъра на НАTО за битка c тероризма в Анкара. От 2007 и 2010 година е шеф на дирекция „ Отбранителна политика “ към Министерството на защитата. Владее британски, немски и съветски език. Женен, с две деца.

 Бойко Рашков Вторият президентски консултант, който бе спряган за министър председател – Бойко Рашков, остава единствено вътрешен министър, издават източници от „ Дондуков” 2. На някогашния началник на националното разследване, който в този момент поучава Радев по правните въпроси, президентът разчитал за проверката на кабинета „ Борисов”. Със сигурност Рашков най-добре знае по какъв начин да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, с цел да ревизира документите в тях.

Рашков бе народен представител от левицата, зам.-министър на правораздаването в държавното управление на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 година – ръководител на Националното бюро за надзор на специфични разследващи средства. Университетски учител по право. Като депутат в 39-о Народно заседание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. В интервала януари 2008 година до месец май 2009 година той бе заместник-министър на правораздаването. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

Изненада е номинацията за длъжностен силов вицепремиер. За поста Радев е поканил Николай Цонев. Той ще следи службите. Цонев е някогашен министър на защитата през интервала 2008-2009. На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно задържан и упрекнат в предложение на рушвет на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го назова Цонев „ безспорен нарушител “. На 28 октомври 2012 година е оневинен от Софийския градски съд по това обвиняване. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото страната призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оневинен по общо четири каузи и през август 2015 година той осъди прокуратурата на втора инстанция да му заплати обезщетение в размер на 15 000 лв..

Румен Радев е поканил в служебния си кабинет и още един член на държавното управление на проф. Огнян Герджиков – социалистката Деница Златева. В предходния длъжностен кабинет тя бе вицепремиер, отговарящ за подготовката на българското европредседателство. Златева се оправи толкоз добре, че Бойко Борисов изиска да остане в екипа му, само че това докара до раздор в връзките на Златева с Корнелия Нинова. Днес Деница Златева е част от вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия и социалисти подозират, че Нинова ще е срещу присъединяване й в служебния кабинет.

За стопански министър към този момент се завъртя и името на Асен Василев, който бе длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков през 2013 година Василев взе участие в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за планове, които да бъдат финансирани от Плана за възобновяване на България.

Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 година работи като съветник в „ Monitor Group “ в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица огромни производители на потребителски артикули.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР