Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български

...
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български
Коментари Харесай

Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

Радев връчи медал „ Стара планина “ – първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в региона на техническите науки в България, а проф. Атанас Куртев получи медал „ Стара планина “ – втора степен за принос в региона на културата и изкуството, предадоха от „ Българска телеграфна агенция “.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и юрист Даниела Доковска са удостоени с ордени „ Св. св. Кирил и Методий “ – огърлие. Проф. Делев получи ордена за заслуги в региона на античната история и тракологията, проф. Костянев – за принос в развиването на здравната просвета и образованието, а юрист Доковска – за изключително значимите ѝ заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение.

Проф. Божидар Божинов е отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – първа степен за активността му за развиването на образованието, науката и строителното дело в България.

Постигнатите от тях резултати освен усъвършенстват качеството на живот на хората в страната, само че и утвърждават престижа на България зад граница, сподели президентът Румен Радев, откакто удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

По думите му отличените се употребяват с високо публично доверие и голямо почитание като учени, преподаватели и специалисти.

„ С труда си те способстваха за напредъка на България и за научното израстване генерации експерти в разнородни области “ , уточни президентът.

Церемонията е израз на благодарност на цялото общество за постигнатите резултати от всеки един от отличените, означи президентът.

„ Те са освен незабравим български принос към науката и образованието в областта на медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, само че те са и мощен подтик за прогрес, с помощта на Вашата посветеност, твърдоглав труд и безрезервност “, сподели Радев на отличените.

Президентът изрази вяра, че виновното отношение към развиването на страната, към построяването на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени младежи, към основаването на изискванията за тяхната реализация в България ще продължи да свързва и сплотява отличените и ще бъде значима цел за всички техни многочислени и почтени почитатели .

Тези оценки са самопризнание за нашата дългогодишна и неуморна активност за развиване на образованието, науката и културата , сподели от името на наградените проф. Камен Велев.

„ Духовността е съществена опора на обществото в дни на тествания, през днешния ден претърпяваме нелеки моменти, уточни професорът. По думите му в нашия календар има два празника, свързани с духовността – 24 май и 1 ноември. Мисията на висшето обучение е подготовката на виновни, знаещи и можещи хора, нужни за просперитета на нацията “ , съобщи проф. Велев.

„ Вярно е, че има още доста дълъг път да бъде извървян, до момента в който тази цел бъде реализирана, само че въпреки всичко ние показваме нашето задоволство, че нашите старания в тази посока бяха видяни и високо оценени “, добави проф. Камен Велев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР