Президентът Румен Радев свиква във вторник ново заседание на Консултативния

...
Президентът Румен Радев свиква във вторник ново заседание на Консултативния
Коментари Харесай

Президентът свиква КСНС за корупцията за втори път


Президентът Румен Радев привиква във вторник ново съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тематика “Необходими законодателни ограничения за противопоставяне на корупцията “.

На 9 октомври президентът приключи КСНС с обяснението, че липсва кворум. Той обоснова решението си с това, че са почнали задълбочени диспути, които не са траяли заради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета поради интернационалните задължения, макар авансово доказаното им присъединяване.

Радев означи, че пробив в битката с корупцията ще стане вероятен едвам тогава, когато тя стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и интернационалните задължения.

Сред напусналите бяха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов си потеглиха по-рано от " Дондуков " 2 поради пътувания.

Радев разгласи, че битката с корупцията не е значима за държавното управление, а в проваления кворум Българска социалистическа партия видя протест на президента. Правителството излезе с позиция, че поддържа напъните на президента за обединяване на институциите за битка с корупцията, а министър председателят Бойко Борисов разгласи, че тълкуванията, че има протест, са подправена вест.

Борбата с корупцията е декларирана като една от главните тематики на новия политически сезон, в който Народното събрание би трябвало да одобри закон за основаване на антикорупционен орган. ГЕРБ предлага неговият ръководител да се избира от Народното събрание, а Българска социалистическа партия - от президента.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР